Vaลก najljubลกi koktajl smo spremenili v sladico. Uลพivajte jo (v druลพbi odraslih, seveda) ob kozarcu gin tonika.
Sestavine
Testo
- 200 g bele moke
- 35 g sladkorja v prahu
- 75 g hladnega masla
- 2 ลพliฤki limonine lupinice
- 1 rumenjak
- 50 ml hladnega tonika
- ยฝ ลพliฤke soli
Krema
- 4 jajca
- 180 ml limoninega soka
- 1 ลพliฤka naribane limonine lupinice
- 160 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 60 ml gina
Preliv
- 250 ml tonika
- 60 ml gina
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 limoni โ sok
- tanka limonina lupinica samo rumeni del
- 6 brinovih jagod โ strtih
Postopek
1Moko presejemo na delovno povrลกino, na sredini naredimo jamico, v katero damo rumenjak in tonik. Na obod nareลพemo maslo, dodamo sladkor v prahu, sol in limonino lupinico. Zamesimo gladko testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik.
2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC, pekaฤ z visokim robom, premera 23 cm, obloลพimo s peki papirjem. Ohlajeno testo razvaljamo na 0,5 cm debeline in ga razporedimo v pripravljen pekaฤ. Oblikujemo 3 cm visok rob. Dno veฤkrat prebodemo z vilicami, na testo poloลพimo peki papir in obteลพimo s uteลพmi za peko ali suhim fiลพolom. Peฤemo 15 minut โ slepa peka. Peฤeno osnovo vzamemo iz peฤice in pustimo, da se ohladi.
3Kremo pripravimo tako, da jajca penasto vmeลกamo s sladkorjem, meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma stopi in zmes spremeni barvo. Dodamo smetano, gin, limonino lupinico in limonin sok, dobro premeลกamo in vlijemo na ohlajeno testo. Vrnemo v peฤico in peฤemo 25 minut, da se krema strdi.
4Pripravimo ลกe preliv. Sladkor, tonik, limonino lupinico in limonin sok nalijemo v kozico in na zmernem ognju meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma stopi. Dodamo gin in brinove jagode, ki jih rahlo stremo s hrbtno stranjo noลพa. Duลกimo ลกe 12-15 minut, da se sirup nekoliko zgosti. Odstavimo z ognja in poberemo ven brinove jagode.
5Na ohlajeno pito namaลพemo ลกe naลก sirup in postreลพemo. Aja, ลกe kozarec gin tonika moramo pripraviti – recept najdete v zavihku napitki.