Božični mandljevo-rižev puding

Morda vas zanima

- Oglas -

Danci mu rečejo Risalamande in je med najbolj priljubljenimi božičnimi sladicami. Od običajnega riževega pudinga ga loči to, da mu dodamo nasekljane mandlje, stepeno sladko smetano in prelijemo s češnjevo omako. Tradicija na Danskem je taka, da pustijo en mandelj cel in tisti, ki ga najde, dobi darilo.

Sestavine

  • 200 g riža arborio
  • 300 ml vode
  • 1 l mleka
  • ¼ žličke soli
  • 1 vaniljev strok
  • 1 neškropljena limona – lupinica
  • 2 žlici sladkorja
  • 150 g olupljenih in nasekljanih mandljev
  • 500 ml smetane za stepanje
  • 50 g sladkorja
  • 250 g zmrznjenih razkoščičenih češenj
  • 40 g sladkorja
  • 1 žica limoninega soka
  • 1 dl vode
  • 10 g jedilnega škroba – Gustina
  • 1 žlica masla

Postopek

1Najprej naredimo češnjevo omako. Češnje, vodo, sladkor, limonin sok in maslo damo v manjšo kozico, pristavimo na ogenj in zavremo. Kuhamo 3-4 minute, odvzamemo nekaj žlic soka, ga zmešamo s škrobom in zlijemo nazaj v omako. Ob stalnem mešanju kuhamo še minuto ali dve, da se omaka zgosti. Odstavimo z ognja, ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku. Lahko jo hranimo teden dni.

2V večjem loncu zavremo riž, sol, limonino lupinico, sladkor in vodo. Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in jih, skupaj s strokom, dodamo v riž. Kuhamo 5 minut, da riž vpije vodo, nato zalijemo z mlekom. Pri nizki temperaturi kuhamo še 30-40 minut, večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.

3Mandlje za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo in nasekljamo. Enega pustimo celega.  Vmešamo jih v riž, odstranimo pa vaniljev strok. Pustimo, da se rižev puding popolnoma ohladi.

4Sladko smetano s sladkorjem čvrsto stepemo.

5Riž se bo medtem strdil, zato ga najprej dobro premešamo, da razbijemo grudice, nato vmešamo stepeno sladko smetano.

6Prelijemo še s češnjevo omako in okusna, kremasta sladica je pripravljena. Postrežemo in počakamo, kdo dobi cel mandelj in s tem darilce.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -