Blejska grmada je kraljica gorenjskih sladic: mehki plasti biskvita, soฤen preliv, bogata jajฤna krema, orehi in rozine z rahlim pridihom ruma, na vrhu pa sneg kakava ali ฤokoladni preliv. Sladica, ki zasije na nedeljski mizi in je naslednji dan ลกe boljลกa.
Sestavine za blejsko grmado (pekaฤ cca 30ร22 cm, 10โ12 porcij)
Biskvit (en pekaฤ, polovica svetla, polovica kakavova)
- 6 jajc (loฤeno)
- 150 g kristalnega sladkorja
- 150 g gladke moke
- 1 zavitek pecilnega praลกka
- 1 ลพlica grenkega kakava (za temno polovico)
- ลกฤep soli
Preliv za soฤnost (sirup)
- 4 dl mleka
- 2โ3 ลพlice sladkorja
- 2โ3 ลพlice ruma (ali 1 zavitek vaniljevega sladkorja, po okusu)
Jajฤna krema (kremลกnita stil)
- 1 l mleka
- 5 jajc (loฤeno)
- 140 g sladkorja
- 140 g moke (ali 100 g moke + 40 g jedilnega ลกkroba za bolj svilnato teksturo)
- 1 ลพlica vaniljeve paste ali 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 1โ2 ลพlici ruma (po okusu)
- ลกฤep soli
Nadev in zakljuฤek
- 100 g mletih orehov
- 60โ80 g rozin, namoฤenih v 2โ3 ลพlicah ruma (neobvezno)
- 2 dl sladke smetane za stepanje
- grenki kakav za posip ali ฤokoladni preliv (spodaj)
ฤokoladni preliv (opcijsko, namesto kakava)
- 200 g jedilne ฤokolade
- 1,5 dl sladke smetane
Postopek
1Peฤico segrejte na 180 ยฐC (zgoraj/spodaj). Pekaฤ obloลพite s peki papirjem. Beljake s ลกฤepcem soli stepite v ฤvrst sneg. Rumenjake penasto umeลกajte s sladkorjem (3โ4 min), vmeลกajte presejano moko s pecilnim praลกkom. Neลพno vmeลกajte sneg beljakov.
2Maso razdelite na dve skledi. V eno hitro vmeลกajte kakav. Na pekaฤ hkrati vlijte svetlo in temno maso (levo/desno). Poravnajte in pecite 22โ25 min. Ohladite, nato biskvit vodoravno prereลพite na dva enaka kosa: dobite dva veฤja โpoloviฤnaโ lista (svetli + temni).
3Mleko segrejte, raztopite sladkor in umeลกajte rum (ali vaniljo). Sirup naj bo topel, ne vreฤ.
4V loncu zavrite 8 dl mleka z vaniljo. V skledi zmeลกajte rumenjake, sladkor, moko (in ลกkrob), preostala 2 dl mleka in ลกฤep soli v gladko zmes. Med meลกanjem tanko vlijte v vrelo mleko, nato kuhajte 2โ3 minute do goste kreme. Odstavite. Beljake stepite v ฤvrst sneg in ga v vroฤo kremo neลพno vmeลกajte v dveh delih.
5Na dno pekaฤa poloลพite svetli biskvit. Enakomerno ga prelijte s polovico sirupa. Potresite s polovico mletih orehov in polovico rozin (po ลพelji). Nanesite polovico jajฤne kreme. Pokrijte s temnim biskvitom, prelijte s preostankom sirupa, dodajte preostale orehe in rozine ter razporedite drugo polovico kreme.
6Smetano ฤvrsto stepite. Po vrhu lahko le posujete kakav ali pripravite ฤokoladni preliv: segrejte smetano do tik pod vreliลกฤem, prelijte po sesekljani ฤokoladi, poฤakajte minuto in zmeลกajte v gladek ganaลก. Prelijte po vrhu kreme. Ohladite na sobno, nato ฤez noฤ v hladilnik.
Nasveti za popolno blejsko grmado
โข Biskvit ne presuลกite โ raje pecite minuto manj kot preveฤ; sirup bo naredil svojo ฤarovnijo.
โข Za bolj svilnato kremo del moke zamenjajte s ลกkrobom (kot zgoraj).
โข Rozine na hitro pokuhajte v rumu ali ฤaju โ bodo mehkejลกe in aromatiฤnejลกe.
โข Sladkor v sirupu prilagodite, ker je krema ลพe sladka.
โข Grmada nujno poฤiva ฤez noฤ โ sloji se poveลพejo, rez pa je lepลกi.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali lahko rum izpustim?
Seveda. Nadomestite ga z vaniljo, limonovim sokom ali kavo v sirupu. Otroลกka razliฤica naj bo brez alkohola.
Se krema lahko sesede?
ฤe je pretekoฤa, jo kuhajte minuto dlje. Beljake vmeลกajte neลพno, a temeljito, da ni โลพepovโ beljaka. Ohlajanje ฤez noฤ stabilizira sloje.
Lahko uporabim kupljen biskvit?
Lahko, a domaฤ je mehkejลกi in se bolje prepoji. ฤe uporabite kupljenega, sirup rahlo poveฤajte.
Zanimivost
Blejska grmada je nastala v 70. letih 20. stoletja, kot razliฤica somloi galuske. Avtor recepta je Janez Pristavec, takratni kuhar v protokolarni vili Bled โ od tam se je sladica hitro razลกirila po Gorenjski in postala legenda.