Blejska grmada – kraljica gorenjskih sladic

Znam svetuje

Blejska grmada je kraljica gorenjskih sladic: mehki plasti biskvita, soฤen preliv, bogata jajฤna krema, orehi in rozine z rahlim pridihom ruma, na vrhu pa sneg kakava ali ฤokoladni preliv. Sladica, ki zasije na nedeljski mizi in je naslednji dan ลกe boljลกa.

Sestavine za blejsko grmado (pekaฤ cca 30ร—22 cm, 10โ€“12 porcij)

Biskvit (en pekaฤ, polovica svetla, polovica kakavova)

  • 6 jajc (loฤeno)
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 150 g gladke moke
  • 1 zavitek pecilnega praลกka
  • 1 ลพlica grenkega kakava (za temno polovico)
  • ลกฤep soli

Preliv za soฤnost (sirup)

  • 4 dl mleka
  • 2โ€“3 ลพlice sladkorja
  • 2โ€“3 ลพlice ruma (ali 1 zavitek vaniljevega sladkorja, po okusu)

Jajฤna krema (kremลกnita stil)

  • 1 l mleka
  • 5 jajc (loฤeno)
  • 140 g sladkorja
  • 140 g moke (ali 100 g moke + 40 g jedilnega ลกkroba za bolj svilnato teksturo)
  • 1 ลพlica vaniljeve paste ali 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 1โ€“2 ลพlici ruma (po okusu)
  • ลกฤep soli

Nadev in zakljuฤek

  • 100 g mletih orehov
  • 60โ€“80 g rozin, namoฤenih v 2โ€“3 ลพlicah ruma (neobvezno)
  • 2 dl sladke smetane za stepanje
  • grenki kakav za posip ali ฤokoladni preliv (spodaj)

ฤŒokoladni preliv (opcijsko, namesto kakava)

  • 200 g jedilne ฤokolade
  • 1,5 dl sladke smetane

Postopek

1Peฤico segrejte na 180 ยฐC (zgoraj/spodaj). Pekaฤ obloลพite s peki papirjem. Beljake s ลกฤepcem soli stepite v ฤvrst sneg. Rumenjake penasto umeลกajte s sladkorjem (3โ€“4 min), vmeลกajte presejano moko s pecilnim praลกkom. Neลพno vmeลกajte sneg beljakov.

2Maso razdelite na dve skledi. V eno hitro vmeลกajte kakav. Na pekaฤ hkrati vlijte svetlo in temno maso (levo/desno). Poravnajte in pecite 22โ€“25 min. Ohladite, nato biskvit vodoravno prereลพite na dva enaka kosa: dobite dva veฤja โ€œpoloviฤnaโ€ lista (svetli + temni).

3Mleko segrejte, raztopite sladkor in umeลกajte rum (ali vaniljo). Sirup naj bo topel, ne vreฤ.

4V loncu zavrite 8 dl mleka z vaniljo. V skledi zmeลกajte rumenjake, sladkor, moko (in ลกkrob), preostala 2 dl mleka in ลกฤep soli v gladko zmes. Med meลกanjem tanko vlijte v vrelo mleko, nato kuhajte 2โ€“3 minute do goste kreme. Odstavite. Beljake stepite v ฤvrst sneg in ga v vroฤo kremo neลพno vmeลกajte v dveh delih.

5Na dno pekaฤa poloลพite svetli biskvit. Enakomerno ga prelijte s polovico sirupa. Potresite s polovico mletih orehov in polovico rozin (po ลพelji). Nanesite polovico jajฤne kreme. Pokrijte s temnim biskvitom, prelijte s preostankom sirupa, dodajte preostale orehe in rozine ter razporedite drugo polovico kreme.

6Smetano ฤvrsto stepite. Po vrhu lahko le posujete kakav ali pripravite ฤokoladni preliv: segrejte smetano do tik pod vreliลกฤem, prelijte po sesekljani ฤokoladi, poฤakajte minuto in zmeลกajte v gladek ganaลก. Prelijte po vrhu kreme. Ohladite na sobno, nato ฤez noฤ v hladilnik.

Nasveti za popolno blejsko grmado

โ€ข Biskvit ne presuลกite โ€“ raje pecite minuto manj kot preveฤ; sirup bo naredil svojo ฤarovnijo.
โ€ข Za bolj svilnato kremo del moke zamenjajte s ลกkrobom (kot zgoraj).
โ€ข Rozine na hitro pokuhajte v rumu ali ฤaju โ€“ bodo mehkejลกe in aromatiฤnejลกe.
โ€ข Sladkor v sirupu prilagodite, ker je krema ลพe sladka.
โ€ข Grmada nujno poฤiva ฤez noฤ โ€“ sloji se poveลพejo, rez pa je lepลกi.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali lahko rum izpustim?

Seveda. Nadomestite ga z vaniljo, limonovim sokom ali kavo v sirupu. Otroลกka razliฤica naj bo brez alkohola.

Se krema lahko sesede?

ฤŒe je pretekoฤa, jo kuhajte minuto dlje. Beljake vmeลกajte neลพno, a temeljito, da ni โ€œลพepovโ€ beljaka. Ohlajanje ฤez noฤ stabilizira sloje.

Lahko uporabim kupljen biskvit?

Lahko, a domaฤ je mehkejลกi in se bolje prepoji. ฤŒe uporabite kupljenega, sirup rahlo poveฤajte.

Zanimivost

Blejska grmada je nastala v 70. letih 20. stoletja, kot razliฤica somloi galuske. Avtor recepta je Janez Pristavec, takratni kuhar v protokolarni vili Bled โ€“ od tam se je sladica hitro razลกirila po Gorenjski in postala legenda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite