Krhki flancati ali ยปkroลกtoleยซ, so tipiฤna italijanska pustna sladica, ki smo jo z lahkoto posvojili tudi na tej strani meje. Manj znana je njena slana razliฤica, h kateri ponudimo dober sir, domaฤo salamo ali pa samo vloลพene oljke.
Sestavine
- 125 g moke
- 1 jajce
- 1 ลพlica oljฤnega olja
- 2 ลพlici suhega belega vina
- 1 ลพliฤka soli
- 1 ลพlica sveลพe naribanega parmezana
- mleti ฤrni poper
- sesekljan roลพmarin โ po ลพelji
- olje za cvrtje
Postopek
1V testo lahko dodajamo razliฤne zaฤimbe, najbolj pogosti sta poper in roลพmarin. Najprej v posodi zmeลกamo moko, sol, zaฤimbe in parmezan. Dodamo jajce, belo vino in premeลกamo z vilicami. Nato testo dobro pregnetemo z rokami, ฤe je pretrdo dodamo ลกe malo vina, testo mora biti kompaktno. Oblikujemo hlebฤek, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo poฤivati na sobni temperaturi vsaj pol ure.
2ฤe imamo strojฤek za valjanje testa, bo laลพje, ฤe ne ga na pomokani povrลกini z valjarjem razvaljamo na debelino dveh milimetrov. Med valjanjem testo veฤkrat potresemo z moko.
3ฤe uporabljamo strojฤek, razvaljamo testo tako da, zaฤnemo pri ลกiroki nastavitvi in postopoma zmanjลกujemo do najniลพje. Vmes ga nekajkrat pomokamo, prepognemo in ponovno zvaljamo, da se med cvrtjem naredijo mehurฤki.
4Razvaljano testo z nazobฤanim koleลกฤkom nareลพemo na pravokotnike in prereลพemo po sredini.
5Olje segrejemo na pribliลพno 175ยฐC, ฤe nimamo termometra, vanj do dna potopimo leseno kuhalnico, okoli nje se naredijo rahli mehurฤki. Posoda mora biti dovolj ลกiroka (prav tako mora biti dovolj olja), da flancati med cvrtjem prosto plavajo v njem. Polagamo jih v vroฤe olje, takoj se na povrลกini naredijo mehurฤki, v nekaj sekundah ga obrnemo, pustimo 5 sekund, da se zlato obarva, cvrtega odloลพimo na papirnato brisaฤko, ki bo vpila nekaj odveฤnega olja. Cvremo naslednjo rundo. Postopek je kar hiter, paziti moramo le, da ne nam olje ne segreje preveฤ, v tem primeru zniลพamo temperaturo.
6Pred serviranjem jih lahko ลกe dodatno potresemo s soljo, poprom in priljubljeno zaฤimbo.