Slani krhki flancati

Znam svetuje

Krhki flancati  ali ยปkroลกtoleยซ, so tipiฤna italijanska pustna sladica, ki smo jo z lahkoto posvojili tudi na tej strani meje. Manj znana je njena slana razliฤica, h kateri ponudimo dober sir, domaฤo salamo ali pa samo vloลพene oljke.

Sestavine

  • 125 g moke
  • 1 jajce
  • 1 ลพlica oljฤnega olja
  • 2 ลพlici suhega belega vina
  • 1 ลพliฤka soli
  • 1 ลพlica sveลพe naribanega parmezana
  • mleti ฤrni poper
  • sesekljan roลพmarin โ€“ po ลพelji
  • olje za cvrtje

Postopek

1V testo lahko dodajamo razliฤne zaฤimbe, najbolj pogosti sta poper in roลพmarin. Najprej v posodi zmeลกamo moko, sol, zaฤimbe in parmezan. Dodamo jajce, belo vino in premeลกamo z vilicami. Nato testo dobro pregnetemo z rokami, ฤe je pretrdo dodamo ลกe malo vina, testo mora biti kompaktno. Oblikujemo hlebฤek, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo poฤivati na sobni temperaturi vsaj pol ure.

2ฤŒe imamo strojฤek za valjanje testa, bo laลพje, ฤe ne ga na pomokani povrลกini z valjarjem razvaljamo na debelino  dveh milimetrov. Med valjanjem testo veฤkrat potresemo z moko.

3ฤŒe uporabljamo strojฤek,  razvaljamo testo tako da, zaฤnemo pri ลกiroki nastavitvi in postopoma zmanjลกujemo do najniลพje. Vmes ga nekajkrat pomokamo,  prepognemo in ponovno zvaljamo, da se med cvrtjem naredijo mehurฤki.

4Razvaljano testo z nazobฤanim koleลกฤkom nareลพemo na pravokotnike in prereลพemo po sredini.

5Olje segrejemo na pribliลพno 175ยฐC, ฤe nimamo termometra, vanj do dna potopimo leseno kuhalnico, okoli nje se naredijo rahli mehurฤki. Posoda mora biti dovolj ลกiroka (prav tako mora biti dovolj olja), da flancati med cvrtjem prosto plavajo v njem. Polagamo jih v vroฤe olje, takoj se na povrลกini naredijo mehurฤki, v nekaj sekundah ga obrnemo, pustimo 5 sekund, da se zlato obarva, cvrtega odloลพimo na papirnato brisaฤko, ki bo vpila nekaj odveฤnega olja. Cvremo naslednjo rundo. Postopek je kar hiter, paziti moramo le, da ne nam olje ne segreje preveฤ, v tem primeru zniลพamo temperaturo.

6Pred serviranjem jih lahko ลกe dodatno potresemo s soljo, poprom in priljubljeno zaฤimbo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite