Pri nas sicer manj znana priloga, v sosednji Italiji jo pa poznajo pod imenom Capunsei.
Sestavine
- 500 g suhega kruha
- 2 jajci
- 50 g masla
- 25 g sveลพe naribanega parmezana
- 400 ml goveje juhe
- ลพliฤka muลกkatnega oreลกka
- sol
Preliv
- pest sveลพega ลพajblja
- 50 g masla
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
Postopek
1Star kruh zmeljemo v drobtine. Primeลกamo malo soli in muลกkatni oreลกek. Maslo stopimo in ga prilijemo drobtinam. Dobro zmeลกamo, najlaลพje kar s prsti, da drobtine vpijejo maslo.
2Juho zavremo in jo zlijemo na drobtine. Dobro premeลกamo, pustimo, da se malo ohladi, nato primeลกamo ลกe parmezan in jajci. Dobro premesimo, da dobimo homogeno zmes, oblikujemo v hlebฤek in pustimo poฤivati dve uri.
3Po dveh urah testo razdelimo na manjลกe dele in z mokrimi rokami, med dlanmi oblikujemo svaljke.
4V veฤjem loncu zavremo vodo, krop osolimo in vanj dajemo kruhove svaljke. Kuhani so takoj, ko priplavajo na vrh. Poberemo jih s penovko in damo na kroลพnike.
5Naลกe svaljke lahko postreลพemo s poljubno omako. Lahko pa na ponev damo maslo in nasekljane ลพajbljeve liste, nekaj minut cvremo in ลพajbljevo maslo polijemo po svaljkih. Potresemo ลกe s sveลพe naribanim parmezanom in postreลพemo.