Francoska solata z domačo majonezo

Morda vas zanima

Z doma pripravljeno majonezo bo francoska solata še bolj okusna.

Sestavine

Majoneza

  • 2 rumenjaka
  • 200 ml sončničnega olja
  • 200 ml domačega oljčnega olja
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • poper

Francoska solata

  • 200 g krompirja
  • 200 g korenja
  • 200 g graha
  • 150 g kislih kumaric
  • približno 200 g domače majoneze
  • 1 žlica gorčice
  • sol
  • poper
  • 6 jajc
  • sveža bazilika
  • 10 češnjevih paradižnikov

Priprava

1Rumenjake ločimo od beljakov. V posodo damo rumenjake, sol, poper, žličko gorčice in limonin sok. Stepamo z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti. Olje dodajamo zelo počasi, najprej po kapljicah, nato pa v tankem curku, da se majoneza lepo zgosti. Za bolj poln okus uporabimo polovico sončničnega in polovico oljčnega olja. Lahko pa razmerje določite tudi sami, skupaj naj ga bo 400 ml. Če se nam majoneza ne zgosti, ji dodamo pol žličke vroče vode, če je pregosta, pa eno žlico mrzle vode.

2Višek majoneze spravite v steklen kozarček in v hladilnik. Dobra bo še približno en teden. Lahko ji dodate začimbe (peteršilj, česen, zeleno, kapre …).

3Za francosko solato krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Korenje operemo, olupimo in narežemo na približno enako velike kocke kot krompir. Grah očistimo in izluščimo. Kumarice narežemo na koščke.

4Krompir skuhamo do mehkega v slanem kropu. Korenje in grah kuhamo skupaj v slanem kropu približno 10 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo. Kisle kumarice tudi narežemo na majhne koščke.

5V večjo skledo stresemo kuhano in ohlajeno zelenjavo, dodamo gorčico in majonezo, malo posolimo in popopramo. Vse sestavine dobro premešamo. Jajca trdo skuhamo, paradižnike operemo, baziliko razdelimo na cvetke. S tem okrasimo pripravljeno francosko solato. Pred serviranjem jo ohladimo v hladilniku.

Nasveti

6Vse sestavine, vključno s posodo, v kateri bomo pripravljali majonezo, naj bodo sobne temperature. Za pripravo majoneze rabimo visoko in ozko posodo, ker bomo v njej veliko lažje pripravili majonezo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -