Nekaj, kar ne sme manjkati na mizi v prazniฤnih dneh, dobra pa je tudi vmes.
Sestavine
- 30 dag krompirja
- 20 dag korenja
- 20 dag sveลพega graha
- 15 dag kislih kumaric
- 2 jajci
- 20 dag majoneze
- 1 ลพlica gorฤice
- 1/2 ลพliฤke soli
- 2 ลกฤepca sveลพe mletega popra
Priprava
1Krompir olupimo, oฤistimo, operemo in nareลพemo na manjลกe kocke. Korenje operemo, ostrgamo z noลพem in nareลพemo na pribliลพno enako velike kocke kot krompir. Grah oฤistimo in izluลกฤimo. Kumarice nareลพemo na koลกฤke.
2V veฤjo posodo stresemo krompir in ga zalijemo s toliko hladne vode, da je v celoti pokrit. Ko voda zavre, jo solimo. Krompir na zmernem ognju kuhamo 10 minut oz. dokler se ne zmehฤa (preverimo z dolgim tanjลกim noลพem). Medtem pristavimo drugo kozico, v katero nalijemo slano vodo in v njej 10 minut kuhamo grah in korenje. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo.
3Jajci poloลพimo v hladno vodo in zavremo. Ko voda zavre, ju kuhamo ลกe 5 minut, potem pa ohladimo pod tekoฤo hladno vodo in olupimo. Loฤimo rumenjake od beljakov. Beljake nareลพemo na koลกฤke, rumenjake pa nadrobimo.
4Zelenjavo stresemo v veฤjo skledo. Dodamo narezane kumarice, jajca, gorฤico in majonezo. Po okusu solimo in popramo. Vse sestavine dobro premeลกamo in pripravljeno solato poskusimo. ฤe je premalo kisla, dodamo ลกe ลพliฤko vinskega kisa (ali malo tekoฤine od kumaric). Pripravljeno solato pred serviranjem dobro ohladimo v hladilniku.