ฤrna in slastna marmelada iz robidnic z limono je odliฤen namaz na sveลพem kruhu, ลพemljah ali palaฤinkah. Uporabite jo kot polnilo ali dodatek v razliฤne sladice. Dodajte jo na torte, piลกkote, pite ali pa jo kombinirajte s smetano, jogurtom ali sladoledom. Uporabite marmelado kot dodatek za mafine in pite. Naredite majhno jamico v testo in dodajte ลพlico marmelade iz robidnic z limono pred peko. Ko se peฤejo, se bo marmelada stopila in ustvarila sladko preseneฤenje v sredini peciva. Marmelado lahko prav tako razredฤimo z malo vode ali soka limone ter jo uporabimo kot preliv za sladoled, jogurt, puding ali drugo sadje. ฤe ji dodamo ลกฤepec cimeta ali vanilje, bo ลกe bolj diลกala. In nenazadnje se bo odliฤno obnesla v pikantnih omakah za rdeฤe meso in tudi kot dodatek k peฤenim perutniฤkam.
Sestavine za marmelado iz robidnic z limono
- 2,75 kg robidnic
- 1 limona
- 2,75 kg pogretega sladkorja
Postopek
1Robidnice neลพno operemo in damo v posodo. Dodamo sok ene limone ter poฤasi kuhamo na ลกibkem ognju, dokler se iz njih ne zaฤne izloฤati sok.
2Zmes zavremo, potem zniลพamo temperaturo in kuhamo ลกe 15โ20 minut. Dodamo sladkor, ki smo ga prej na hitro pogreli na ponvi. Meลกamo, dokler se ne raztopi. Znova zviลกamo temperaturo, da marmelada zavre in kuhamo ลกe 4โ6 minut, da se zgosti.
3Robidovo marmelado shranimo v sterilizirane, tople kozarce. Dobro jih zapremo, obrnemo na glavo, pokrijemo z odejo in poฤakamo, da se ohladijo. Shranimo jih v suhem in hladnem prostoru.