Aronija in banana v marmeladi, kombinacija teh dveh sadeลพev da posebno fino, mazljivo marmelado.
Aronija ima znaฤilen, rahlo kiselkast okus, medtem ko so banane slajลกe. Kombinacija teh dveh okusov lahko ustvari izjemno uravnoteลพen okus marmelade.
Sestavine za aronijo in banano v marmeladi
- 30 dag jagod aronije
- 80 dag olupljenih banan
- 2 neลกkropljeni limoni ali limeti
- 600 g sladkorja
- 2 dcl vode
Postopek
1Jagode aronije neลพno operemo, pri tem pazimo, da jih ne zmeฤkamo.
2Damo jih v posodo, prelijemo z vodo – naj gleda dobra dva prsta ฤez aronije in pustimo, da se kakลกnih 10 minut kuha na srednjem ognju.
3Olupljene banane nareลพite ter jih pokapljajte s sokom limon, da ne potemnijo. Pokuhane jagode aronije zmeฤkamo z vilicami, jim dodamo sladkor in naribano limonino lupinico.
4Ko se sladkor raztopi, dodamo banane, jih prav tako zmeฤkamo z vilicami in zmes kuhamo na zmernem ognju ลกe naprej. Peno, ki nastaja med kuhanjem, odstranjujemo.
5Po 1 uri kuhanja poskusimo, ali je marmelada ลพe pripravljena. Kapljico kanemo na kroลพnik iz p0orcelana, ki smo ga prej v ta namen dali v hladilnik, in ฤe se kapljica zgosti in je elastiฤna, lahko prenehamo s kuhanjem marmelade. ฤe je potrebno, pa kuhamo ลกe malo.
6Poskusite jo in po ลพelji dodajte ลกe limoninega soka ali citronke.
7Vroฤo marmelado nalijemo v steklene, sterilizirane kozarฤke, dobro jih zapremo, za 10 minut obrnemo na glavo ter zatem pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohladijo.
8Hranimo jo v suhem in temnem prostoru.