Velikonočni pečeni piščanec

Morda vas zanima

- Oglas -

Če za velikonočni zajtrk jemo šunko, potem si za pozno kosilo ali zgodnjo večerjo privoščimo hrustljavo zapečenega piščanca.

Sestavine

  • 1 cel piščanec
  • 2 žlici masla
  • 1 žlička česna v prahu
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 0,3 dl suhega belega vina
  • 2 žlički limoninega soka
  • nekaj vejic svežega timijana
  • vejico svežega rožmarina
  • 3 olupljene stroke česna
  • peteršilj, sol in poper

Postopek

1Piščanca očistimo, odstranimo drobovje, porežemo večje kose maščobe in ga zunaj in znotraj operemo pod tekočo vodo. S papirnatimi brisačkami ga temeljito osušimo.

2Pripravimo premaz za našega piščanca. V posodi zmešamo olje, maslo, česen v prahu, limonin sok in belo vino. Z dobljeno pasto temeljito premažemo piščanca, znotraj in zunaj. Nekaj paste potisnemo tudi pod kožo.  Premazanega piščanca pustimo stati pol ure, da se ogreje na sobno temperaturo, tako se bo hitreje in lepše spekel.

3Pečico predgrejemo na 200°C. Piščanca še temeljito (zunaj in znotraj) začinimo s soljo in poprom. V trup pa položimo stroke česna, timijan in rožmarin, lahko tudi krhlje limone (če uporabljate neškropljene, bio limone).

4Piščanca pečemo v srednji legi približno uro in 20 minut. Na primerno velik pekač ga položimo s prsmi navzdol. Po 45 minutah pečenja piščanca vzamemo iz pečice, ga obrnemo in prelijemo s sokovi, ki so se nabrali na dnu pekača. Pečemo še 45 minut.

5Pečenega piščanca vzamemo iz pečice, ohlapno zavijemo v alu folijo, ki jo na nekaj mestih preluknjamo, in pustimo stati 10 minut, da se sokovi lepo porazdelijo. Postrežemo s poljubno prilogo, lahko tudi samo s solato.

Prejšnji članekČili z mesom (Chili con carne)
Naslednji članekVelikonočni venček
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -