Miklavževi parklji

Morda vas zanima

V Miklavževo jutro se velja zbuditi s sladkimi parklji. Otroci jih imajo radi in tudi pri njihovi peki lahko sodelujejo.

Sestavine (za 8 parkljev)

Testo

  • 530 g moke
  • 5 g suhega kvasa
  • 35 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 1 jajce
  • 60 g masla
  • 50 g grškega jogurta
  • 1 polna čajna žlička soli
  • rozine

Premaz

  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • mak

Priprava

1V moko naredimo jamico. Vanjo nasujemo sladkor, kvas in vlijemo mlačno mleko. Vse skupaj rahlo premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo sol, jajce, stopljeno maslo in jogurt. Zmes gnetemo tako dolgo, da testo postane voljno in se brez težav odlepi od sten posode in rok.

2Testo pokrijemo in pustimo počivati približno pol ure. Medtem pripravimo pekač, rozine in iz rdečega papirja ali blaga izrežemo parkljem jezičke.

3Testo razdelimo na 8 delov (najprej na pol, potem še obe polovici na pol …). Vsak del z dlanjo “razvaljamo” – lahko kar na pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem –  in oblikujemo v pravokotnik debeline približno pol centimetra.

4Te pravokotnike nato zarežemo na vrhu in na dnu po sredini. Tako dobimo rogove in noge. Nato pa naredimo še po dve manjši zarezi na levi in desni strani za roki. Med njima naj ostane nekaj milimetrov prostora. S prsti oblikujemo glavo oziroma rogove, roke in noge.

5Za oči in popek uporabimo rozine. Potisnemo jih čisto do konca v testo, drugače med peko popadajo ven.

6S škarjami zarežemo približno 0,3 cm v testo in v luknjico namestimo rdeč papirček.

7Preden parklje potisnemo v pečico, jih še premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. Nato posujemo mak po stopalih.

8Pečemo jih v ogreti pečici na 170 °C približno 10 minut – čas peke je odvisen od pečice, ker se te med seboj zelo razlikujejo. Parklji so pečeni, ko so  zlato rjavkaste barve. Takrat jih nemudoma vzamemo iz pečice.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -