Kremna gobova juha s porom

Znam svetuje

Za ljubitelje gobjih okusov je kremna gobova juha s porom prava poslastica, ki zdruลพuje bogatost sveลพih gob z globokim in intenzivnim okusom suhih gob.

Pri tem receptu je kljuฤno ravnoteลพje med sveลพimi jurฤki in suhimi gobami, kar ustvarja harmoniฤno kombinacijo okusov. V nadaljevanju boste naลกli preprost, a izjemno okusen recept, kjer lahko idealne jurฤke zamenjate tudi z drugimi vrstami gob po vaลกem okusu.

Sestavine za kremno gobovo juho s krompirjem

  • 300 g sveลพih jurฤkov
  • 50 g suhih jurฤkov
  • 400 g krompirja
  • 1 por
  • 3 stroki ฤesna
  • 1 ลพliฤka sveลพih metinih listiฤev
  • 1 l vroฤe zelenjavne juลกne osnove
  • ลกopek sveลพega peterลกilja
  • 50 ml oljฤnega olja
  • sol
  • poper
  • 4 kosi kruha

Postopek

1Suhe gobe namakamo v topli vodi vsaj 20 minut. Dobro jih oลพamemo in vodo, v kateri so se namakali prihranimo. Sveลพe jurฤke dobro oฤistimo in nareลพemo na manjลกe kose. Nekaj jih prihranimo za okras.

2Krompir olupimo in nareลพemo na kocke, por oฤistimo, odstranimo zeleni del in nareลพemo na kolobarje. ฤŒesen olupimo in drobno nasekljamo.

3V lonec damo 3 ลพlice oljฤnega olja in na njem popraลพimo por, ko se ta zmehฤa, dodamo ฤesen, ko ta zadiลกi pa ลกe krompir in jurฤke, sveลพe in posuลกene. Posolimo, popopramo, dodamo meto in duลกimo tri minute, nato zalijemo z vroฤo zelenjavno juho in prilijemo ลกe vodo, v kateri so se namakale suhe gobe.

4Na zmernem ognju kuhamo 40 minut, s paliฤnim meลกalnikom juho zmiksamo v gladko kremo.

5Jurฤke, ki smo jih prihranili, popraลพimo na ponvi z dvema ลพlicama oljฤnega olja. Kruhove rezine rahlo premaลพemo z oljฤnim oljem, nareลพemo na kocke in jih v vroฤi peฤici peฤemo 5 minut, da malo porjavijo, uporabimo funkcijo ลพara.

6Juho razdelimo na kroลพnike, potresemo s sveลพim peterลกiljem, okrasimo z nekaj popraลพenih jurฤkov in zraven ponudimo popeฤene kruhove kocke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite