Vstopimo v ฤarobni svet jeseni s prefinjeno jedjo, ki bo vaลกe okusne receptorje popeljala v nebeลกko doลพivetje. Kostanjeva juha, sladka in omamno diลกeฤa, je kot narejena za hladnejลกe dni, ko se narava odene v tople odtenke rdeฤe, oranลพne in rumene.
Ta jesenska poslastica zdruลพuje bogat okus kostanja z neลพno sladkostjo, ki bo navduลกila vaลกe brbonฤice. Zajemite koลกฤek tega okusnega uลพitka in dovolite, da vas kostanjeva juha popelje v toplo naroฤje jesenskega udobja.
Sestavine za kostanjevo juho
- 400 g kostanja
- 1 ลกopek peterลกilja
- 1 rdeฤa ฤebula
- 3 stroki ฤesna
- 1 ลพlica masla
- 500 ml juลกne osnove
- 3 ลกฤepce soli
- 2 ลกฤepca mletega ฤrnega popra
- 100 ml nadomestka smetane (riลพev, ovseni …)
Postopek
1Kostanj stresemo na veฤje cedilo in ga na hitro oplaknemo. Na kuhalnik pristavimo lonec s pribliลพno enim litrom vode. Vanj stresemo kostanj, ki ga pribliลพno eno uro kuhamo na zmernem ognju. Ko je pripravljen, ga olupimo.
2Operemo peterลกilj. Nekaj vejic prihranimo za okras, ostale osmukamo. ฤebulo in ฤesen olupimo ter ju na drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri raztopimo maslo. Na maslu pribliลพno 5 minut praลพimo ฤebulo in ฤesen.
3Prilijemo juลกno osnovo in dodamo kuhan kostanj. Po okusu zaฤinimo s soljo in poprom ter kuhamo pribliลพno 20 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo tudi nadomestek smetane. Nato pripravljeno juho prelijemo v veฤjo posodo in jo s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo do gladkega.
4Juho serviramo v kroลพnike, jo okrasimo s peterลกiljem in ponudimo.