Pita s šparglji

Znam svetuje

Pita s šparglji, divjimi in gojenimi, je odlična spomladanska jed, primerna za kosilo ali kot priloga na piknikih.  

Pita s šparglji in njen okus

Recept za pito s šparglji obljublja izjemno doživetje okusov. Hrustljavo testo, narejeno s kombinacijo moke, zmehčanega masla in soli, zagotavlja bogat osnovni okus. Nadev, sestavljen iz divjih in doma gojenih špargljev, obogaten z jajci, smetano za kuhanje, parmezanom, mehkim belim sirom ter začimbami kot so sol, poper in muškatni orešček, ponuja harmonično kombinacijo svežine, kremaste teksture in začinjenega okusa.

Pita s šparglji je izrazito aromatična in slastna jed, ki se odlično prilega kot glavna jed ali priloga.

Kaj so pite?

Pita je jed iz testa, ki je običajno narejeno iz moke, masla in vode. To testo lahko služi kot ovoj za različne vrste nadevov, ki segajo od sladkih do slanih. Pite so raznolike in se lahko pripravijo v različnih oblikah, velikostih in okusih. Najpogosteje se pečejo v pečici.

Obstajata dve osnovni vrsti pit:

  1. Sladke pite: Te običajno vključujejo sladke nadeve, kot so sadje, puding, oreščki, čokolada ali kreme. Najpogosteje so okrašene s sadjem, stepeno smetano ali drugimi sladkimi dodatki.
  2. Slane pite: Slane pite vključujejo sestavine, kot so meso, zelenjava, sir, jajca ali ribe. Pogosto so del jedilnika kot glavna jed ali priloga.

Ne pozabimo, da obstajajo tudi quiche, tart ali empanada.

  1. Quiche: Quiche je francoska jed, ki izvira iz pokrajine Lot-et-Garonne. Gre za pito, narejeno iz mešanice jajc, smetane in mleka, ki se vlije na pečeno skorjo. Dodajo se različne sestavine, kot so šunka, sir, zelenjava ali ribe. Quiche se običajno peče v okroglem pekaču in je lahko slan ali sladek.
  2. Tart: Tart je francoska beseda za pito, vendar se uporablja tudi za opisovanje jedi s trdo skorjo, ki so lahko slane ali sladke. Skorja je narejena iz moke, masla in vode, nadev pa je sestavljen iz različnih sestavin, vključno s sadjem, kremami, mesom, zelenjavo ali sirom. Tarte so lahko okrogle, pravokotne ali celo kvadratne pite.
  3. Empanada: Empanada izvira iz španske in latinskoameriške kuhinje. Gre za vrsto nadevane pite, kjer je testo napolnjeno z mesom, zelenjavo, ribami ali drugimi sestavinami, nato pa nadev zapremo in pečemo ali ocvremo. Empanade so pogosto pripravljene kot prigrizki, ki jih vzamemo na pot. Lahko so slane ali sladke.

Prehranska vrednost pite s šparglji

Približna prehranska vrednost ene porcije, če pito s šparglji razdelimo na 8 porcij:

  1. Energijska vrednost: Približno 350-400 kilokalorij na porcijo.
  2. Beljakovine: Približno 8-10 gramov na porcijo.
  3. Maščobe: Približno 25-30 gramov na porcijo.
  4. Ogljikovi hidrati: Približno 25-30 gramov na porcijo.
  5. Vlaknine: Približno 3-5 gramov na porcijo.

Pita s šparglji je uravnotežen obrok. Ima zmerno visoko vsebnost beljakovin, primerno količino maščob in ogljikovih hidratov ter hranilne vlaknine.

Sestavine za pito s šparglji

Testo

  • 350 g moke
  • 180 g zmehčanega masla
  • sol

Nadev

  • 300 g divjih špargljev
  • 250 g doma gojenih špargljev
  • 2 jajci
  • 3 dcl smetane za kuhanje
  • 60 g parmezana
  • 120 g mehkega belega sira
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • oljčno olje

Postopek

1Iz sestavin za testo zamesimo gladko testo, po potrebi lahko dodamo malo mrzle vode. Testo zavijemo v plastično folijo, damo v hladilnik in ga pustimo počivati pol ure.

2Tako divjim kot špargljem z našega vrta (lahko jih seveda kupimo) odlomimo glavice in jih damo na poseben kupček. Stebla divjih špargljev nalomimo na 2 do 3 centimetre dolge paličice. Lomimo, dokler se steblo lepo odlomi, preostali del pa shranimo, saj lahko iz otamnkov skuhamo osnovo za odlično rižoto. Od stebla gojenih špargljev odlomimo olesenel del, ostalo narežemo na 1 cm debele koščke.

3Narezane šparglje na hitro popražimo na oljčnem olju, damo na krožnik in posebej popražimo še glavice. Testo vzamemo iz hladilnika in z njim obložimo okrogel pekač premera 28 cm. Dobro ga prepikamo z vilicami in damo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C. Po desetih minutah testo vzamemo iz pečice in malo ohladimo.

4Medtem z metlico zmešamo jajca in smetano za kuhanje. Dodamo malo soli, poper, muškatni orešček in polovico parmezana ter premešamo. Popražena stebla špargljev potresemo po testu, mehak beli sir s prsti nadrobimo čez šparglje in vse skupaj zalijemo z jajci s smetano.

5Po vrhu potresemo z glavicami špargljev in še s preostalim parmezanom ter damo nazaj v pečico, ogreto na 180°C. Pečemo približno 45 minut, da se lepo zapeče, malo ohladimo in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite