Mavrahi z jajci: preprost in okusen recept

Znam svetuje

Mavrahi, znani tudi kot smrčki, so ene najbolj cenjenih pomladnih gob. Njihov poln okus in mesnata tekstura pridejo odlično do izraza v preprostih jedeh, kot so mavrahi z jajci. Ta recept je hiter, preprost in izredno okusen – popoln za pomladno razvajanje.

Mavrahi (smrčki) vsebujejo majhno količino termo labilnih toksinov, ki jih zlahka nevtraliziramo s kuhanjem ali pečenjem. Zaradi svojega značilnega okusa so odlični v rižotah, testeninah in seveda v kombinaciji z jajci.

Sestavine za mavrahe z jajci

  • 250 g svežih mavrahov
  • 4 jajca
  • 30 g masla
  • 0,5 dl mleka ali sladke smetane
  • 0,5 dl belega vina
  • sol po okusu
  • sveže mlet črni poper
  • (po želji) sveža zelišča: peteršilj, drobnjak ali koper

Postopek

1Mavrahe najprej namočimo v hladno slano vodo, da odstranimo morebitne nečistoče. Nato jih dobro odcedimo, po dolgem prerežemo in temeljito očistimo.

2V ponvi na srednji temperaturi stopimo polovico masla. Dodamo pripravljene mavrahe, jih rahlo posolimo in zalijemo z belim vinom. Dušimo 5–7 minut, dokler tekočina ne izhlapi. Če se zdijo mavrahi še trdi, dodamo malo vode in dušimo še 1–2 minuti.

3V skledi razžvrkljamo jajca, primešamo mleko ali sladko smetano, dodamo sol in poper ter dobro premešamo.

4Mavrahe vzamemo iz ponve in jih shranimo na toplem. V isto ponev dodamo preostalo maslo, ga stopimo in prilijemo jajčno zmes. Na srednji temperaturi nežno mešamo približno 3 minute – jajca morajo ostati rahlo sočna.

5Ko so jajca pripravljena, na vrh naložimo dušene mavrahe. Po želji potresemo s svežimi zelišči. Postrežemo takoj, skupaj s kosom kruha, opečenim toastom ali hrustljavo bageto.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite