Blitva s krompirjem in smetano – jed, ki objame od znotraj

Znam svetuje

Blitva s krompirjem in smetano – jed, ki objame od znotraj je jed, ki navdušuje s preprostostjo in bogatim okusom. V njej se srečajo nežni listi blitve, mehki krompir in svilnata kisla smetana, ki vse skupaj poveže v harmoničen, domač obrok. Ta recept je popoln dokaz, da lahko iz osnovnih sestavin ustvarimo pravo kulinarično razkošje – okusno, zdravo in pripravljeno v nekaj korakih.

Sestavine za blitvo s krompirjem in smetano (za 3–4 osebe)

  • 1 kg mlade blitve
  • 800 g krompirja
  • 1 večja čebula (drobno sesekljana)
  • 4 stroki česna (nasekljani)
  • 2 žlici kisle smetane
  • 50 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • sveže nariban parmezan (po želji za posip)

Postopek

1Blitvo dobro operite in ločite liste od stebel. Liste narežite na trakove, stebla pa na manjše koščke. Krompir olupite in narežite na manjše kocke, da se bo enakomerno skuhal.

2V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in vanjo stresite narezan krompir. Kuhajte približno 15 minut, da se zmehča, a ne razpade. Zadnjih 5 minut kuhanja dodajte še narezano blitvo, da se skupaj rahlo zmehča.

3Medtem v večji ponvi segrejte maslo in oljčno olje. Dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite, da postane zlato rumena in mehka. Nato dodajte česen in pražite le toliko, da zadiši.

4Kuhan krompir in blitvo dobro odcedite ter dodajte v ponev k čebuli in česnu. Vse skupaj premešajte in pražite nekaj minut, da se okusi povežejo.

5Dodajte kislo smetano, posolite, popoprajte in še enkrat premešajte, da dobite kremasto strukturo. Po želji lahko dodate žlico mleka ali jušne osnove, če želite bolj mehko teksturo.

6Na nizkem ognju kuhajte še 3–4 minute, da se smetana lepo poveže s krompirjem in blitvo. Jed bo postala prijetno kremasta in nežno dišeča.

7Pred serviranjem jed potresite s sveže naribanim parmezanom. Postrezite toplo kot samostojno jed, lahko pa tudi kot prilogo k ribam ali pečenemu mesu.

Nasveti za popolno blitvo s krompirjem in smetano

• Uporabite mlado blitvo – ima mehkejše liste in nežnejši okus.
• Če nimate kisle smetane, jo lahko nadomestite z grškim jogurtom ali smetano za kuhanje.
• Za bolj aromatičen okus dodajte ščepec muškatnega oreščka.
• Odlična ideja: v zadnjem koraku dodajte žlico naribanega sira, da bo jed še bolj kremasta.
• Ta jed je še boljša naslednji dan – hranite jo v hladilniku in pogrejte na zmernem ognju.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim zamrznjeno blitvo?

Da, zamrznjena blitva je popolnoma primerna, vendar jo pred uporabo odtalite in dobro odcedite, da jed ne bo vodena.

Kako preprečim, da bi se krompir razkuhal?

Krompir narežite na enako velike koščke in ga ne kuhajte predolgo – naj bo še čvrst, ko ga združite z blitvo in smetano.

Kaj se najbolje prileže zraven?

Blitva s krompirjem in smetano se odlično poda k ribam, kot so orada ali brancin, ali pa k preprosti pečeni perutnini. Zraven ponudite še rezino limone in kozarec belega vina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite