Testenine z jurčki in pršutom, ta odlična kombinacija okusov in tekstur, kjer se vsak grižljaj spremeni v pravi užitek.
Sestavine za testenine z jurčki in pršutom
- 400 g špagetov ali kakih drugačnih testenin
- 350 g svežih jurčkov
- 100 g tanko narezanega pršuta
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 2 dl sladke smetane
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
- 150 ml suhega belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 vejici svežega timijana za okras
- sol
- poper
Postopek
1Jurčke temeljito očistimo in narežemo. Špagete skuhamo v slanem kropu po navodilu z embalaže, prihranimo dve zajemalki vode, v kateri se kuhajo testenine.
2Večjo ponev rahlo namastimo z oljčnim oljem, segrejemo in v njej na hitro pocvremo narezan pršut. Cvremo nekaj minut, da se hrustljavo zapeče, ne sme se nam zažgati. Vmes ga vsaj enkrat obrnemo. Ko so koščki pršuta zapečeni in hrustljavi, jih poberemo iz ponve.
3Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.
4V isto ponev dodamo dve žlici oljčnega olja, na njem cvremo čebulo dokler ne postekleni (približno 4 minute), nato dodamo česen in polovico peteršilja, ko česen zadiši pa še očiščene in narezane jurčke.
5Dušimo 10 minut, da izhlapi vsa tekočina, ki so jo spustili jurčki, nato zalijemo z belim vinom in kuhamo še 5 minut, da izhlapi ves polovica tekočine.
6V ponev stresemo kuhane špagete, zalijemo s smetano in eno zajemalko vode, v kateri so se kuhali, dobro premešamo in, če se nam zdijo testenine presuhe, dodamo še malo vode, v kateri so se kuhale.
7Vmešamo še parmezan in ob stalnem mešanju kuhamo minutko do dve, da se okusi lepo povežejo.
8Špagete porazdelimo na krožnike, potresemo s svežim, nasekljanim timijanom in peteršiljem in po vrhu še s hrustljavim pršutom.