Testenine s sirom in poprom – pasta cacio e pepe

Znam svetuje

Pasta cacio e pepe je jed, značilna za rimsko kuhinjo (cucina romana). Za to okusno omako potrebujemo samo dve sestavini – trd ovčji sir (pecorino romano) in poper. Pomembno je, da uporabimo poper v zrnju in ga tik pred uporabo zmeljemo. Po tradicionalnem receptu poper zmeljejo v terilniku.

Skrivnost dobre paste cacio e pepe je v vodi, v kateri so se kuhale testenine. Škrob, ki se med kuhanjem sprosti v vodo, bo skupaj z beljakovinami iz sira poskrbel za kremasto omako.

Sestavine

  • 200 g špagetov
  • 100 g trdega ovčjega sira – pecorino romano
  • poper v zrnju
  • sol

Postopek

1V večji posodi zavremo vodo, jo solimo in vanjo damo testenine. Sir naribamo – vedno uporabljamo sir v kosu in ga sproti naribamo sami.

2Poper v zrnju zmeljemo v terilniku ali mlinčku za poper. Ponev segrejemo in poper na nizkem ognju pražimo približno eno minuto. Nato dodamo zajemalko vode, v kateri se kuhajo testenine in premešamo.

3Testenine kuhamo 2 minuti manj, kot piše na embalaži. Kuhane odcedimo (vodo prihranimo, saj jo bomo uporabili za nadaljnje kuhanje testenin in pripravo omake) in damo v ponev k popru. Premešamo, dodamo 2 zajemalki vode in testenine skuhamo do konca (obvezno morajo biti al dente). Po potrebi dodajamo vodo in večkrat premešamo s kuhinjsko pinceto.

4Omako naredimo tik, preden so testenine kuhane, saj se nam bo drugače ohladila in znova strdila. V posodico damo nariban sir, mu dodamo pol zajemalke vode in z ročno metlico premešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo malo vode, da se sir stopi in dobimo kremasto omako brez grudic.

5Ponev odstavimo z ognja in testeninam prilijemo omako. Omako prilivamo počasi in s kuhinjsko pinceto testenine stalno mešamo. Po potrebi dodamo še malo vode, da bodo testenine res kremaste, potresemo s še malo sira in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite