Najboljša je s svežimi smrčki oziroma mavrahi.
Sestavine
- 300 g riža
- 50 g mavrahov
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- grah
- 175 ml belega vina
- 40 g masla
- šopek svežega peteršilja
- 50 g naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
1Očiščene mavrahe narežemo na majhne koščke in jih okoli 10 minut pražimo na čebuli. Dodamo česen, ki smo ga drobno sesekljali in pražimo eno minuto, da lepo zadiši.
2Vse skupaj zalijemo z vinom in ob nenehnem mešanju kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da vino izpari. Ko vino izpari, zalijemo z vodo, dodamo začimbe in riž ter naslednjih 10 do 15 minut nadaljujemo z mešanjem riža in postopnim dolivanjem vode (po potrebi).
3Ko je rižota že lepo kremasta, riž pa še nekoliko čvrst, kozico odstavimo. V rižoto vmešamo maslo ter polovico naribanega parmezana in peteršilja.
4Pripravljeno rižoto serviramo na krožnike, potrosimo s peteršiljem in sirom ter takoj postrežemo.