Rižota s šparglji in gobami je recept, ki na našo mizo prinese pomlad.
Sestavine za rižoto s šparglji in gobami
- 300 g riža
- 150 g zelenih špargljev
- 150 g divjih špargljev
- 250 g šampinjonov
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 dl suhega belega vina
- 1 l jušne osnove
- 60 g parmezana
- 30 g masla
- 0,3 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- vejica svežega timijana
Postopek za rižoto s šparglji in gobami
1Špargljem, tako divjim kot gojenim, odlomimo olesenele dele in vršičke ter jih damo vsakega na svoj kupček. V jušno osnovo (če je nimamo, uporabimo jušno kocko) damo olesenele dele špargljev in skupaj kuhamo.
2Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Naribamo parmezan. Šparglje narežemo na centimeter dolge palčke. Šampinjone narežemo na kolute.
3V ponev stresemo nasekljano čebulo in jo malo posolimo. Pražimo pet minut, zatem dodamo česen in narezane šampinjone. Znova dušimo nekaj minut, zatem sledijo šparglji brez vršičkov, ki jih spet na hitro prepražimo.
4Operemo riž, ga dodamo v ponev in med mešanjem pražimo par minut, da postekleni. Zalijemo z vinom. Vre naj nekaj minut, da alkohol izpari.
5Prilijemo prvo zajemalko vroče jušne osnove in kuhamo toliko časa, da izpari. Dodamo naslednjo zajemalko in postopek ponavljamo, dokler ni riž kuhan, kar traja 18-20 minut.
6Vmes rižoto posolimo, dodamo poper po okusu in nekaj minut pred koncem dodamo še špargljeve vršičke.
7Rižoto odstavimo z ognja, vanjo dobro vmešamo nariban parmezan in maslo. Pustimo 2 minuti, da se okusi dobro prepojijo, potresemo s svežim timijanom in takoj postrežemo.