V domači kuhinji, kjer se srečujeta vonj in okus, vam predstavljamo recept za rižoto s proseno kašo – jed, ki združuje klasičen okus rižote s hranilno vrednostjo prosene kaše.
Ta rižota vas bo navdušila s svojo kremasto teksturo, nežnim okusom in dodatkom prosene kaše, ki ji doda poseben pridih.
Rižota s proseno kašo ne le zapolni prostor v naših krožnikih, temveč tudi v naših srcih, saj nas spomni, da se okusi tradicije in inovacij lahko združijo v popolno simfonijo. Ta jed nam ponudi spoj nežnosti in hranilne vrednosti, kar jo naredi neustavljivo. Ob vsaki žlici boste podoživeli to harmonijo okusov in občutili, kako vsak grižljaj prinaša radost.
Sestavine za rižoto s proseno kašo
- 200 g arborio riža
- 100 g prosene kaše, dobro oprane
- 1 čebula, drobno nasekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- 100 ml belega vina
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 2 žlici masla
- oljčno olje
- sol in poper po okusu
- večji šopek sveže bazilike ali peteršilja (za okras)
Postopek
1 Segrejte zelenjavno jušno osnovo in jo ohranjajte vročo na nizki temperaturi.
2 Na srednje močnem ognju segrejte oljčno olje v večjem loncu. Dodajte nasekljano čebulo in pražite, dokler ne postekleni. Dodajte sesekljan česen in riž ter pražite še nekaj minut, dokler riž ne spremeni barve.
3 Dodajte belo vino in kuhajte, dokler se večina tekočine ne absorbira in povre ves alkohol.
4 Vmešajte dobro oprano proseno kašo v rižoto.
5 Postopoma dodajajte vročo zelenjavno jušno osnovo, eno zajemalko naenkrat. Mešajte in kuhajte, dokler se tekočina ne absorbira, nato dodajte naslednjo zajemalko juhe. Postopek ponavljajte, dokler riž in prosena kaša nista kuhana, rižota doseže kremasto tekstur, približno 18 minut, oziroma po navodilih z embalaže..
6 Ko sta riž in prosena kaša kuhana, dodajte maslo, nariban parmezan ter sol in poper po okusu. Dobro premešajte in pustit pet minut počivati.
7 Rižoto s proseno kašo postrezite na krožnikih, okrašeno s svežo baziliko ali peteršiljem. Po želji dodajte dodatni parmezan.