Rižota s parmezanom je odlična jed iz preprostih sestavin, ki jih imamo vedno doma. Čeprav je enostavna, je zelo dobra, saj rižoti okus dajejo čebula, jušna osnova, maslo in parmezan. Zaradi kremaste strukture se neredko zgodi, da jedci krožnik še poližejo.
Rižota s parmezanom je posebna
V rižoti je parmezan, kar je trd, suh kravji sir z značilno ostrim in pikantnim okusom, ki se je iz svoje domače Italije, iz Parme, razširil po vsem svetu. Prva znana receptura sega že v 13. stoletje. Sirarji ga izdelujejo tako, da večerno posneto kravje mleko zmešajo z jutranjim polnim mlekom, mu prilijejo še fermentirano mleko od prejšnjega dne, vse segrejejo in dodajo še naravno telečje sirilo. Nastalo skuto zdrobijo v drobna zrna in zmes vnovič segrejejo. Skuto zatem zavijejo v prt, odcedijo in jo položijo v okrogel model.
Po nekaj dneh hlebec potopijo v slanico, kjer počiva 20 do 25 dni. Zatem ga dobro obrišejo in prenesejo v prostor za dozorevanje. Hlebec parmezana je težak tudi do 40 kilogramov, stara pa se približno 24 mesecev. Med dolgotrajnim staranjem se beljakovine razgradijo v proste aminokisline, struktura sira postane značilno hrustljava.
V parmezanu je veliko kalcija, ki je pomemben mineral za zdravje kosti in zob, ter visokokakovostnih beljakovin, ki so ključnega pomena za gradnjo in obnovo tkiv v telesu. Parmezan ima malo maščob. Lažje ga prebavljamo kot ostale sire. Vsebuje tudi fosfor ter številne vitamine, zlasti vitamin B12.
Čeprav kos parmezana ni poceni, in sedaj tudi vemo, zakaj ima višjo ceno, se ga še kako splača imeti v hladilniku, saj že malo parmezana naredi jed odlično. Le hranite ga zavitega v papir ali pergament, nikar pa v alu folijo ali plastiko.
Prehranska vrednost rižote s parmezanom
Ena porcija rižote (približno 1/4 recepta) vsebuje:
- Energijska vrednost: Približno 350-400 kcal
- Beljakovine: Približno 10-12 g
- Maščobe: Približno 12-15 g
- Nasičene maščobe: Približno 5-7 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 50-55 g
- Vlaknine: Približno 1-2 g
- Sladkorji: Približno 2-3 g
- Kalcij: Približno 150-200 mg (odvisno od količine parmezana)
Rižota s parmezanom je precej kalorična jed zaradi maščob v maslu in sira ter ogljikovih hidratov v rižu.
Sestavine za rižoto s parmezanom
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 1 čebula
- 250 g riža
- 1,2 l jušne osnove, najbolje piščančje
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
1Segrejemo kozico, vanjo damo maslo in dodamo čebulo. Solimo, zmanjšamo ogenj in, če želimo, posipamo s ščepcem soda bikarbone, zaradi katere se bo čebula zelo hitro dobesedno raztopila. Če je ne maramo, posoljeno čebulo počasi pražimo, da postekleni. Ne pozabimo je mešati. Ko se zmehča, dodamo riž in med mešanjem še malo pražimo, da postekleni.
2Rižu prilijemo 1/4 jušne osnove in naprej kuhamo na srednji temperaturi, da riž vpije tekočino. Občasno premešamo. Ko tekočine zmanjka, prilijemo novo zajemalko in to počnemo, dokler se riž lepo ne zmehča.
3Kuhan riž odstavimo, mu primešamo parmezan, dodamo malo sveže naribanega popra in takoj ponudimo.
Nasvet …
… kako lahko spremenite navadno rižoto s parmezanom:
- Dodajte nekaj žlic belega vina in ga kuhajte, dokler se ne absorbira, preden začnete dodajati jušno osnovo, da omogočite dodatno aromo.
- Dodajte sveže zeliščne začimbe, kot sta svež timijan ali peteršilj, za dodaten okus.
- Dodajte kuhane gobe, kozice, pečene paradižnike ali šparglje za raznolikost in več teksture.
- Zamenjajte parmezan s svojim najljubšim trdim sirom, na primer pekorinom ali grojerjem.
- Za vegansko različico uporabite rastlinsko jušno osnovo in zamenjajte maslo z rastlinsko margarino.
- Zmanjšajte količino masla in parmezana ali uporabite manj mastno različico sira.
- Dodajte več zelenjave, kot so špinača, grah, paradižnik ali bučke, za dodatne vlaknine in hranilne snovi.
- Uporabite rjavi ali polnozrnat riž namesto belega riža, saj vsebujejo več vlaknin in hranilnih snovi.