Parmigiana di melanzane je ena najbolj ikoničnih jedi italijanske kuhinje. Mehki ocvrti jajčevci, prepojeni z bogato paradižnikovo omako, obloženi s stopljenim sirom in plastmi kremastega bešamela – vse skupaj zapečeno do popolnosti. To je prava gurmanska poslastica, ki bo navdušila vsakogar!
S tem receptom boste pripravili avtentično italijansko parmigiano, kot jo delajo v najboljših trattoriah v Neaplju ali na Siciliji.
Sestavine za Parmigiana di Melanzane
Osnovne sestavine
- 3 veliki jajčevci
- 500 ml pasiranih paradižnikov (passata)
- 200 g mocarele (priporočljivo: bivolja mocarela)
- 80 g parmezana (Parmigiano Reggiano)
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- sveži listi bazilike
- sol
- poper
- oljčno olje za cvrtje
- moka za pomokanje jajčevcev
Postopek
1Jajčevce narežite na tanke rezine (približno 0,5 cm debeline). Posolite jih in pustite stati 30 minut, da izločijo odvečno vodo in grenkobo. Nato jih sperite pod hladno vodo in osušite s papirnato brisačo. Vsako rezino pomokajte in nato ocvrite v vročem olivnem olju do zlato-rjave barve. Ocvrt jajčevec odcedite na papirnati brisači, da vpije odvečno olje.
2V ponvi segrejte malo olivnega olja, dodajte drobno sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler se ne zmehčata. Dodajte pasirane paradižnike, sol, poper in nekaj listov sveže bazilike. Kuhajte na srednjem ognju približno 20 minut, da se omaka zgosti.
3V pekač najprej vlijte malo paradižnikove omake. Nato položite plast ocvrtih jajčevcev, čez njih dodajte malo paradižnikove omake, nariban parmezan in koščke mocarele. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin. Zadnja plast naj bo paradižnikova omaka, parmezan in mocarela, da se lepo zapeče.
4Pekač postavite v predhodno ogreto pečico na 180°C in pecite 30–35 minut, dokler površina ne postane zlato-rjava in hrustljava.
5Parmigiano pustite počivati vsaj 15 minut, da se okusi prepojijo in da se lepo reže. Postrezite toplo, potreseno s svežim parmezanom in baziliko.