Džuveč je zelenjavna jed, v kateri prevladujeta paradižnik in paprika. Odlično se poda k mesu, lahko je zelo okusna samostojna jed ali priloga krompirju, testeninam, rižu.
Sestavine za džuveč riž
- 250 g riža
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 2 rdeči papriki
- 2 korenčka
- 3 paradižniki
- 2 pesti graha
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- manjši šopek svežega peteršilja in drobnjaka
- sol
- poper
- sladka paprika, po želji tudi malo čilija
- oljčno olje
Postopek
1Čebulo in česen nasekljamo, papriko, korenje in paradižnik narežemo na koščke. V ponvi na malo oljčnega olja na hitro popražimo čebulo. Dodamo papriko, grah in korenje in pražimo nekaj minut.
2Dodamo sol, poper, sladko papriko, čili in paradižnikov koncentrat, premešamo in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezan paradižnik, pražimo še 5 minut in dodamo riž, ki ga prej operemo. Premešamo, na hitro popražimo in zalijemo z vodo.
3Kuhamo na zmernem ognju, večkrat premešamo in po potrebi dodajamo vodo toliko časa, da se riž zmehča in tekočina povre. Čas kuhanja je odvisen od vrste riža, zato se držimo navodil na embalaži.
4Ko je riž kuhan, mu vmešamo nasekljane sveže začimbe in postrežemo.