Enostavna in okusna sladica.
Sestavine
- 250 g fig
- 600 ml mleka
- 140 g pšeničnega zdroba
- 70 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 60 g masla
- 3 jajca
- ščepec soli
Postopek
1Mleko rahlo solimo, dodamo maslo in segrejemo do vretja. V mleko, med stalnim mešanjem, dodajamo pšenični zdrob in kuhamo, da se zgosti (2-3 minute). Ko je kuhan, ga odstavimo in pustimo, da se ohladi.
2Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake z obema sladkorjema penasto vmešamo in primešamo k ohlajenemu zdrobu. Nekaj fig narežemo na pol in jih pustimo za na vrh. Ostale narežemo na manjše koščke in vmešamo v maso.
3Beljakom dodamo ščepec soli, jih stepemo v čvrst sneg in ga z lopatko počasi vmešamo k preostali masi. Pekač dobro namažemo z maslom, vanj prestavimo maso, jo poravnamo in vanjo rahlo potisnemo polovičke fig.
4Pečemo v pečici, segreti na 200°C približno 30 minut oziroma toliko časa, da se lepo zlato-rumeno zapeče.
Nasvet
5V maslo lahko vmešamo na manjše koščke narezane suhe fige in nekoliko zmanjšamo količino sladkorja.