Enostavna in okusna sladica.
Sestavine
- 250 g fig
- 600 ml mleka
- 140 g pลกeniฤnega zdroba
- 70 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 60 g masla
- 3 jajca
- ลกฤepec soli
Postopek
1Mleko rahlo solimo, dodamo maslo in segrejemo do vretja. V mleko, med stalnim meลกanjem, dodajamo pลกeniฤni zdrob in kuhamo, da se zgosti (2-3 minute). Ko je kuhan, ga odstavimo in pustimo, da se ohladi.
2Rumenjake in beljake loฤimo. Rumenjake z obema sladkorjema penasto vmeลกamo in primeลกamo k ohlajenemu zdrobu. Nekaj fig nareลพemo na pol in jih pustimo za na vrh. Ostale nareลพemo na manjลกe koลกฤke in vmeลกamo v maso.
3Beljakom dodamo ลกฤepec soli, jih stepemo v ฤvrst sneg in ga z lopatko poฤasi vmeลกamo k preostali masi. Pekaฤ dobro namaลพemo z maslom, vanj prestavimo maso, jo poravnamo in vanjo rahlo potisnemo poloviฤke fig.
4Peฤemo v peฤici, segreti na 200ยฐC pribliลพno 30 minut oziroma toliko ฤasa, da se lepo zlato-rumeno zapeฤe.
Nasvet
5V maslo lahko vmeลกamo na manjลกe koลกฤke narezane suhe fige in nekoliko zmanjลกamo koliฤino sladkorja.