Vanilijevi rogljički so priljubljena poslastica, ki združujejo nežno aromo vanilije z mehko in krhko teksturo testa. Te tradicionalne sladice, ki izvirajo iz srednje Evrope, so postale nepogrešljiv del prazničnih miz in toplih družinskih trenutkov.
S svojo značilno polmesečno obliko in drobnimi sladkornimi kristali, ki se svetlikajo na površini, vanilijevi rogljički ne le zadovoljijo naše brbončice, ampak tudi estetsko okrasijo vsako mizo.
Ta stari družinski recept mi je zaupala babica, ki še pravi, da v testo damo neolupljene mandlje, in sicer zato, da imamo kaj gristi.
Sestavine za vanilijeve rogljičke
- 100 g mletih mandljev ali lešnikov
- 500 g moke
- 350 g masla
- 200 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- vsebina enega vaniljevega stroka
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
- ščepec soli
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 vaniljeva sladkorja
Postopek
1Na delovno površino presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, celo jajce, sladkor, sol, vsebino vaniljevega sladkorja in limonino lupinico. Premešamo z malo moke, da se naredi gosta kaša.
2Po vrhu potresemo še mlete lešnike ali mandeljne in maslene kosmiče. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. Da se bo testo lažje oblikovalo, ga oblikujemo v svaljek, zavijemo v folijo in postavimo za 2 uri v hladilnik.
3Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Pladenj, na katerem bomo pekli piškote, obložimo s peki papirjem.
4Testo narežemo na približno 1 cm debele kolobarčke in te na kocke, da dobimo koščke testa orehove velikosti. Med dlanmi oblikujemo približno 6 cm dolge svaljke in jih upognemo v rogljičke. Te polagamo na pekač, razdalja med njimi pa naj bo vsaj en centimeter.
5Pečemo 12-15 minut v srednji legi. Rogljički so pečeni, ko zadišijo in se zlato rjavo obarvajo. V posodi zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor, rogljičke prestavimo na pladenj ter jih posipamo s pripravljeno mešanico.
Nasveti
6Ohlajene damo v zaprto posodo in ostali bodo krhki in sveži še dolgo časa. Rogljički so tudi izvirno božično darilo.