Tradicionalna baklava. Preprost recept za sočno in sladko mojstrovino.
Sestavine za tradicionalno baklavo
- 500 g tankih listov za baklavo
- 300 g mletih orehov (lahko tudi mandljev)
- 200 g stopljenega masla
- 1 čajna žlička cimeta (po želji)
Sirup
- 500 ml vode
- 400 g sladkorja
- 100 g medu
- 1 limona (narezana na rezine ali samo sok)
- 1 cimetova palčka (po želji)
Postopek
1Pečico segrejte na 180 °C. Pekač rahlo namažite z maslom in položite prvo plast testa. Vsako plast premažite s stopljenim maslom. Nadaljujte s polovico listov. Nato enakomerno razporedite mlete orehe, ki ste jih po želji zmešali s cimetom. Nadaljujte z drugo polovico listov, vsako plast premažite z maslom. Ko je vse zloženo, baklavo z ostrim nožem narežite na rombe ali kvadrate.
2Pekač postavite v segreto pečico in pecite 30-40 minut, dokler baklava ne postane zlato rjave barve.
3V posodi zmešajte vodo, sladkor, med in limono. Po želji dodajte cimetovo palčko. Kuhajte na nizkem ognju 10-15 minut, da se sirup nekoliko zgosti. Sirup ohladite na toplo.
4Pečeno baklavo takoj prelijte s toplim sirupom. Pustite, da se ohladi na sobni temperaturi, da sirup dobro vpije.