Torta Pavlova

Znam svetuje

Torta Pavlova je sladica, ki se topi v ustih, saj je veฤinioma sestavljena iz beljakov. Prevzame nas s svojim hrustljavim zunanjim slojem in neลพno, rahlo notranjostjo. Torta Pavlova je obiฤajno na mizi ob posebnih priloลพnostih in praznovanjih, kot so boลพiฤ, novo leto ali druge pomembne druลพinske in druลพabne prireditve.

Kljub preprostim sestavinam je priprava pavlove lahko precejลกen izziv, saj zahteva natanฤnost pri stepanju beljakov in peki, da doseลพemo hrustljavo zunanjost in mehak notranji del.

Sestavine za torto Pavlovo

  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 ฤajna ลพliฤka kisa (jabolฤni ali beli vinski kis)
  • 1 ฤajna ลพliฤka vaniljeve esence
  • 1 ฤajna ลพliฤka koruznega ลกkroba
  • 200 ml stepene smetane
  • 1 ลพlica sladkorja
  • sveลพe sadje po izbiri (npr. jagode, maline, borovnice, ribez, mango)

Postopek

1Segrejte peฤico na 150ยฐC in pripravite plitev pekaฤ, ki ga obloลพite s peki papirjem. Na papir nariลกemo krog v velikosti pladnja, na katerem bomo servirali naลกo torto Pavlovo.

2Beljake s ลกฤepcem soli z elektriฤnim meลกalnikom stepamo toliko ฤasa, da se priฤnejo tvoriti trdi vrhovi. Stepamo dalje in v beljake postopoma (po ลพlicah) vmeลกamo sladkor. Dobiti moramo sijoฤo, gladko maso.

3Primeลกajte kis, vaniljev izvleฤek in koruzni ลกkrob. Neลพno premeลกajte s kuhalnico, da ohranite zraฤnost beljakovinske zmesi.

4Krog, ki smo ga narisali na papir za peko, zapolnimo s snegom. Sneg po papirju razmaลพemo z lopatico. Beljakovo maso na sredini z ลพlico rahlo pritisnemo, da oblikujemo vdolbino.

5Torto pecite v predhodno ogreti peฤici pribliลพno 1 uro in 30 minut ali dokler torta ni hrustljava zunaj in suha znotraj. Po eni uri peฤico ugasnemo. Med peko ne odpiramo peฤice.

6Pustite, da se torta Pavlova popolnoma ohladi v zaprti peฤici, vsaj uro in pol ali dve, nato pa jo prestavite na servirni pladenj.

7Nareลพite izbrane sveลพe sadeลพe na manjลกe koลกฤke. Smetano ฤvrsto stepite z ลพlico sladkorja.

8Na ohlajeno Pavlovo torto nanesite stepeno smetano in jo okrasite s sveลพim sadjem.

9Nareลพite to osveลพujoฤo in okusno torto in postrezite.

Torta Pavlova je dobila ime po znameniti ruski primabalerini Ani Pavlovi. Leta 1924 jo je pripravil kuharski mojster, da bi poฤastil Ano Pavlovo. Torta je zaradi beljakov bele barve in zelo rahla, beljaki pa uodabljajo kostum, v katerem je Pavlova plesala belega laboda v Labodjem jezeru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite