Ko z užitkom rečeš še.
Sestavine
Strjenka
- 250 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 30 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 5 listov želatine
Karamela
- 80 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 1 vanilijev sladkor
- 100 g masla
- ščepec soli
Postopek
1Želatino namočimo za vsaj 10 minut v hladno vodo. Smetano, mleko in sladkor damo v posodo in segrevamo do vretja, nato odstavimo. Želatino ožamemo in jo raztopimo v kuhani smetani. Posodice oplaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo maso, malo ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik, da se strdi.
2Sladkor in vaniljev sladkor damo v kozico in topimo toliko časa, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkorja ne mešamo. Smetano segrejemo do 80°C (ko se na vrhu začne delati skorjica), zlijemo čez stopljeni sladkor in kuhamo toliko časa, da se vse skupaj poveže in zgosti. Prelijemo v posodico, dodamo maslo in ščepec soli, premešamo in pustimo, da se malo ohladi.
3Strjenko vzamemo iz hladilnika, zvrnemo na krožnik – to bo šlo enostavno, ker smo posodico prej oplaknili s hladno vodo -, polijemo s karamelo in postrežemo.