Strjenka s karamelno omako

Znam svetuje

Ko z užitkom rečeš še.

Sestavine

Strjenka

  • 250 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 listov želatine

Karamela

  • 80 g sladkorja
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 vanilijev sladkor
  • 100 g masla
  • ščepec soli

Postopek

1Želatino namočimo za vsaj 10 minut v hladno vodo. Smetano, mleko in sladkor damo v posodo in segrevamo do vretja, nato odstavimo. Želatino ožamemo in jo raztopimo v kuhani smetani. Posodice oplaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo maso, malo ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik, da se strdi.

2Sladkor in vaniljev sladkor damo v kozico in topimo toliko časa, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkorja ne mešamo. Smetano segrejemo do 80°C (ko se na vrhu začne delati skorjica), zlijemo čez stopljeni sladkor in kuhamo toliko časa, da se vse skupaj poveže in zgosti. Prelijemo v posodico, dodamo maslo in ščepec soli, premešamo in pustimo, da se malo ohladi.

3Strjenko vzamemo iz hladilnika, zvrnemo na krožnik – to bo šlo enostavno, ker smo posodico prej oplaknili s hladno vodo -, polijemo s karamelo in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite