Sočna, dišeča sladica, ki se kar topi v ustih.
Sestavine
Testo
- 350 g moke
- 80 g sladkorja
- 150 g masla
- 1 rumenjak
- 1/2 lončka kisle smetane
- 1/2 pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
Nadev
- 1/2 kg skute
- 60 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 lonček kisle smetane
- 1 jajce
- sok polovice limone in 1 žlička naribane limonine lupinice
- 1 velika žlica pšeničnega zdroba
- 1 beljak
- 1/2 žličke limoninega soka
- 1 vaniljev strok
Postopek
1Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo rumenjak, sladkor, ščepec soli, vaniljev sladkor, kislo smetano in na lističe narezano maslo. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in ga z vilicami večkrat prebodemo. S tretjino testa pa oblikujemo 2 cm visok rob.
2Testo pečemo v ogreti pečici (180°C) 15 – 20 minut, oziroma dokler ni zlato-rumeno zapečeno. Pečenega vzamemo iz pečice in ohladimo
3Medtem, ko se testo peče, pripravimo še nadev. Najprej jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo. Z lopatko primešamo skuto, kislo smetano, zdrob, limonin sok in lupinico. Iz vaniljevega stroka z nožem postrgamo vsebino in jo dodamo v maso. iz beljaka, ki mu dodamo malo limoninega soka, stepemo čvrst sneg in ga z lopatko počasi vmešamo v maso.
4Maso vlijemo v pečeno osnovo in postavimo v pečico še za 40 minut.
5Pito postrežemo še mlačno, lahko jo potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z metinimi lističi.