Skutini (sirovi) štruklji z drobtinami

Znam svetuje

Kaj je lahko boljšega, kot doma narejeni skutini štruklji, potreseni s sladkorjem in prepraženimi drobtinicami.

Sestavine za skutine (sirove) štruklje z drobtinami

Testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 1 dl mlačne vode
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička limoninega soka

Nadev

  • 500 g skute
  • 50 g sladkorja
  • 200 ml kisle smetane
  • 2 jajci
  • 40 g masla
  • 60 g krušnih drobtinic

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje, limonin sok, sol pa raztopimo v mlačni vodi.

2Vodo dolivamo postopoma. Testo začnemo mesiti s prsti, da se sestavine začnejo mešati med seboj.

3Ko dolijemo vso vodo, začnemo gnesti in gnetemo vsaj 10 minut. Testo naj postane gladko, voljno in prožno – ne sme se prijemati rok. Vmes nekajkrat s testom udarimo ob delovno površino.

4Iz testa oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljem, vanjo prestavimo hlebček, ki ga tudi premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj eno uro.

5Pripravimo nadev. V skledi zmešamo skuto, smetano, sladkor in jajci.

6Delovno površino pokrijemo s prtom, ki ga dobro pomokamo. Spočito testo damo na pomokan prt, ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo. Nato ga začnemo s pomočjo hrbtne strani rok vleči. Začnemo na sredini in počasi vlečemo proti sebi. Testo mora biti tanko, a ne tako kot za pečen zavitek.

7Na koncu razvlečemo še robove, debelejše pa odrežemo. Če se nam med vlečenjem testo krči, ga tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še nekaj minut. Razvlečeno testo enakomerno namažemo z nadevom. Začnemo zavijati najprej z rokami, ko pa naredimo dva zavoja, privzdignemo prt, da se testo začne zavijati v štrukelj.

8V širokem loncu zavremo vodo, malo jo posolimo. Štrukelj ohlapno zavijemo v alu folijo, ki smo jo prej namazali z oljem ali maslom. Robove dobro zavijemo, da se štrukelj med kuhanjem ne odpre. Lahko pa ga zavijemo v večjo bombažno krpo, ki jo zmočimo in potresemo z drobtinicami. Konce povežemo. Kuhamo 30-35 minut, nakar ga previdno vzamemo iz vode in pustimo zavitega počivati še 10 minut. Nato ga odvijemo in narežemo na nekaj centimetrov debele rezine.

9Medtem v ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo drobtinice. Med praženjem stalno mešamo, dokler drobtinice ne postanejo zlato-rjave barve. Na krožnik zložimo kuhane in narezane štruklje, potresemo jih z drobtinicami in če imamo radi bolj sladke, potresemo še z žličko sladkorja. Zraven si pripravite skodelico kompota in sladko kosilo je nared.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite