Kaj je lahko boljšega, kot doma narejeni skutini štruklji, potreseni s sladkorjem in prepraženimi drobtinicami.
Sestavine za skutine (sirove) štruklje z drobtinami
Testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1 dl mlačne vode
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička limoninega soka
Nadev
- 500 g skute
- 50 g sladkorja
- 200 ml kisle smetane
- 2 jajci
- 40 g masla
- 60 g krušnih drobtinic
Postopek
1V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje, limonin sok, sol pa raztopimo v mlačni vodi.
2Vodo dolivamo postopoma. Testo začnemo mesiti s prsti, da se sestavine začnejo mešati med seboj.
3Ko dolijemo vso vodo, začnemo gnesti in gnetemo vsaj 10 minut. Testo naj postane gladko, voljno in prožno – ne sme se prijemati rok. Vmes nekajkrat s testom udarimo ob delovno površino.
4Iz testa oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljem, vanjo prestavimo hlebček, ki ga tudi premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj eno uro.
5Pripravimo nadev. V skledi zmešamo skuto, smetano, sladkor in jajci.
6Delovno površino pokrijemo s prtom, ki ga dobro pomokamo. Spočito testo damo na pomokan prt, ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo. Nato ga začnemo s pomočjo hrbtne strani rok vleči. Začnemo na sredini in počasi vlečemo proti sebi. Testo mora biti tanko, a ne tako kot za pečen zavitek.
7Na koncu razvlečemo še robove, debelejše pa odrežemo. Če se nam med vlečenjem testo krči, ga tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še nekaj minut. Razvlečeno testo enakomerno namažemo z nadevom. Začnemo zavijati najprej z rokami, ko pa naredimo dva zavoja, privzdignemo prt, da se testo začne zavijati v štrukelj.
8V širokem loncu zavremo vodo, malo jo posolimo. Štrukelj ohlapno zavijemo v alu folijo, ki smo jo prej namazali z oljem ali maslom. Robove dobro zavijemo, da se štrukelj med kuhanjem ne odpre. Lahko pa ga zavijemo v večjo bombažno krpo, ki jo zmočimo in potresemo z drobtinicami. Konce povežemo. Kuhamo 30-35 minut, nakar ga previdno vzamemo iz vode in pustimo zavitega počivati še 10 minut. Nato ga odvijemo in narežemo na nekaj centimetrov debele rezine.
9Medtem v ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo drobtinice. Med praženjem stalno mešamo, dokler drobtinice ne postanejo zlato-rjave barve. Na krožnik zložimo kuhane in narezane štruklje, potresemo jih z drobtinicami in če imamo radi bolj sladke, potresemo še z žličko sladkorja. Zraven si pripravite skodelico kompota in sladko kosilo je nared.