Skutin gozdiček

Znam svetuje

Skutin gozdiček je odlična in sočna rezina s skuto in gozdnimi sadeži, ki se priležejo čez vse leto. Gozdne sadeže lahko poljubno zamenjamo z jagodami, malinami ali borovnicami.

Sestavine za skutin gozdiček

Biskvit

  • 4 jajca (velikostni razred M)
  • 125 g kristalnega sladkorja
  • 125 g gladke moke

Sladkorna raztopina

  • 150 ml vode
  • 20 g kristalnega sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja

Skutina krema z gozdnimi sadeži

  • 500 g pasirane skute
  • 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 4 lističi želatine
  • 40 g sladkorja v prahu oz. po okusu
  • 250 g sladke smetane za stepanje

Sadni preliv/žele

  • 150 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 30 ml vode
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 2 lističa želatine

Postopek

Biskvit

1Pečico segrejemo na 180°C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko in jo nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno premažemo po pekaču, velikosti 18×28 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 13-15 minut.

2Pečen biskvit previdno prestavimo na mrežo in ga ohladimo. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na dve plasti.

Sladkorna raztopina

1Vodo s sladkorji zavremo in ohladimo.

Skutina krema z gozdnimi sadeži

1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno.

2Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Gozdne sadeže s kristalnim sladkorjem segrejemo do vretja, zmeljemo s paličnim mešalnikom in v pireju raztopimo ožeto želatino.

4Pire ohladimo do mlačnega in ga prilijemo k skuti. Dodamo sladkor v prahu in gladko zmešamo. Z lopatko primešamo stepeno smetano in kremo razdelimo na dva enaka dela.

Sadni preliv/žele (pripravimo ga nazadnje, ko so rezine sestavljene in ohlajene)

1Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.

2Gozdne sadeže, vodo in sladkor segrejemo do vretja in grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom. V pireju raztopimo ožeto želatino in ga ohladimo do mlačnega.

3Mlačen pire enakomerno prelijemo po kremi in damo v hladilnik, da želira. 

Sestavljanje rezin

1Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, navlažimo s polovico sladkorne raztopine in namestimo okvir.

2Biskvit enakomerno premažemo s polovico kreme, površino poravnamo in postopek ponovimo (vrhnji biskvit obrnemo z zgornjo plastjo navzdol).

3Rezine damo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se krema dobro ohladi, nato jo prelijemo s sadnim prelivom.

4Ohlajene rezine poljubno narežemo in dekoriramo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite