Skutin gozdiček je odlična in sočna rezina s skuto in gozdnimi sadeži, ki se priležejo čez vse leto. Gozdne sadeže lahko poljubno zamenjamo z jagodami, malinami ali borovnicami.
Sestavine za skutin gozdiček
Biskvit
- 4 jajca (velikostni razred M)
- 125 g kristalnega sladkorja
- 125 g gladke moke
Sladkorna raztopina
- 150 ml vode
- 20 g kristalnega sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
Skutina krema z gozdnimi sadeži
- 500 g pasirane skute
- 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
- 100 g kristalnega sladkorja
- 4 lističi želatine
- 40 g sladkorja v prahu oz. po okusu
- 250 g sladke smetane za stepanje
Sadni preliv/žele
- 150 g zamrznjenih gozdnih sadežev
- 30 ml vode
- 40 g kristalnega sladkorja
- 2 lističa želatine
Postopek
Biskvit
1Pečico segrejemo na 180°C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko in jo nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno premažemo po pekaču, velikosti 18×28 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 13-15 minut.
2Pečen biskvit previdno prestavimo na mrežo in ga ohladimo. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na dve plasti.
Sladkorna raztopina
1Vodo s sladkorji zavremo in ohladimo.
Skutina krema z gozdnimi sadeži
1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno.
2Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
3Gozdne sadeže s kristalnim sladkorjem segrejemo do vretja, zmeljemo s paličnim mešalnikom in v pireju raztopimo ožeto želatino.
4Pire ohladimo do mlačnega in ga prilijemo k skuti. Dodamo sladkor v prahu in gladko zmešamo. Z lopatko primešamo stepeno smetano in kremo razdelimo na dva enaka dela.
Sadni preliv/žele (pripravimo ga nazadnje, ko so rezine sestavljene in ohlajene)
1Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
2Gozdne sadeže, vodo in sladkor segrejemo do vretja in grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom. V pireju raztopimo ožeto želatino in ga ohladimo do mlačnega.
3Mlačen pire enakomerno prelijemo po kremi in damo v hladilnik, da želira.
Sestavljanje rezin
1Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, navlažimo s polovico sladkorne raztopine in namestimo okvir.
2Biskvit enakomerno premažemo s polovico kreme, površino poravnamo in postopek ponovimo (vrhnji biskvit obrnemo z zgornjo plastjo navzdol).
3Rezine damo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se krema dobro ohladi, nato jo prelijemo s sadnim prelivom.
4Ohlajene rezine poljubno narežemo in dekoriramo.