Če niste vešči priprave tort, vam bo ta iz palačink zagotovo uspela, saj je enostavna, rezultat pa zelo okusen.
Sestavine
Palačinke
- 150 g bele moke
- 2 jajci
- 200 ml polnomastnega mleka
- 70 ml hladne vode
- 1 pomaranča, neškropljena
- 1 žlica stopljenega masla
- ščepec soli
Namaz
- 500 g mascarponeja
- 75 g sladkorja v prahu
- 300 ml smetane za stepanje
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
Preliv
- 200 g ribeza
- 200 g malin
- 100 g sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- sladkor v prahu za okras
Postopek
1Moko s ščepcem soli presejemo v veliko mešalno posodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Jajca stepemo v moko, pri čemer moko potegnemo s strani, da dobimo gosto pasto. Postopoma dodajamo mleko in vodo, da dobimo gladko testo. Umešamo še pomarančno lupinico, pomarančni sok in stopljeno maslo. Pokrijemo in pustimo 2 uri počivati. Iz testa spečemo 10 tankih palačink, ki naj bodo svetlo jantarjeve barve.
2Pripravimo namaz. V mešalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo maso vmešamo stepeno smetano.
3Ribez osmukamo za preliv in ga operemo, prav tako operemo maline. Vso sadje damo v lonec (nekaj ga prihranimo za okras), prelijemo z limoninim sokom in posujemo s sladkorjem. Pustimo, da se okusi nekoliko prepojijo.
4Na servirni pladenj položimo prvo palačinko, jo namažemo z nadevom in nanjo položimo naslednjo, ki jo spet namažemo in postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vseh sestavin. Vrhnjo palačinko pustimo brez namaza.
5Ribez in maline zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladko zmes. Na močnem ognju jo kuhamo par minut, da se preliv nekoliko zgosti. Če želimo bolj gost preliv, dodamo žličko krompirjevega škroba, ki ga prej zmešamo z malo soka iz lonca. Še vroč preliv polijemo po palačinkah, okrasimo jih s svežim sadjem in posujemo s sladkorjem v prahu.