Sadna torta iz palačink

Znam svetuje

Če niste vešči priprave tort, vam bo ta iz palačink zagotovo uspela, saj je enostavna, rezultat pa zelo okusen.

Sestavine

Palačinke

  • 150 g bele moke
  • 2 jajci
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 70 ml hladne vode
  • 1 pomaranča, neškropljena
  • 1 žlica stopljenega masla
  • ščepec soli

Namaz

  • 500 g mascarponeja
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 300 ml smetane za stepanje
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Preliv

  • 200 g ribeza
  • 200 g malin
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici limoninega soka
  • sladkor v prahu za okras

Postopek

1Moko s ščepcem soli presejemo v veliko mešalno posodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Jajca stepemo v moko, pri čemer moko potegnemo s strani, da dobimo gosto pasto. Postopoma dodajamo  mleko in vodo, da dobimo gladko testo. Umešamo še pomarančno lupinico, pomarančni sok in stopljeno maslo. Pokrijemo in pustimo 2 uri počivati. Iz testa spečemo 10 tankih palačink, ki naj bodo svetlo jantarjeve barve.

2Pripravimo namaz. V mešalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo maso vmešamo stepeno smetano.

3Ribez osmukamo za preliv in ga operemo, prav tako operemo maline. Vso sadje damo v lonec (nekaj ga prihranimo za okras), prelijemo z limoninim sokom in posujemo s sladkorjem. Pustimo, da se okusi nekoliko prepojijo.

4Na servirni pladenj položimo prvo palačinko, jo namažemo z nadevom in nanjo položimo naslednjo, ki jo spet namažemo in postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vseh sestavin. Vrhnjo palačinko pustimo brez namaza.

5Ribez in maline zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladko zmes. Na močnem ognju jo kuhamo par minut, da se preliv nekoliko zgosti. Če želimo bolj gost preliv, dodamo žličko krompirjevega škroba, ki ga prej zmešamo z malo soka iz lonca. Še vroč preliv polijemo po palačinkah, okrasimo jih s svežim sadjem in posujemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite