Enostavna, hitro narejena in dobra sladica, ki jo boste nedvomno večkrat pripravili. Uporabimo lahko različne vrste sadja, prilagodimo le količino sladkorja.
Sestavine za sadno rolado
Testo
- 4 jajca
- 100 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 100 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- ščepec soli
Nadev
- 200 g mešanega sadja – borovnice, maline, ribez..
- 2 žlici sladkorja v prahu
- Sok polovice limone
- 1/2 litra sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
Postopek
1Sadje očistimo, ribez in borovnice osmukamo, maline pa narežemo na majhne koščke. Vse skupaj damo v skledo, posujemo s sladkorjem, dodamo limonin sok in pustimo nekoliko časa stati, da se okusi prepojijo.
2Ločimo rumenjake od beljakov, rumenjake in 70 g sladkorja penasto stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi in rumenjaki spremenijo barvo v svetlo rumeno. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo še preostali sladkor, ki smo ga zmešali z vaniljevim sladkorjem. Sneg spustimo na jajčno kremo in na vse skupaj presejemo moko s škrobom. Rahlo premešamo.
3Pečico predgrejemo na 200 °C, pekač obložimo s peki papirjem in nanj namažemo testo na približno 1 cm debeline. Testo pečemo 10-12 minut v srednji legi.
4Po delovni površini razgrnemo veliko serveto in jo potresemo s sladkorjem v prahu. Vročo biskvitno ploščo zvrnemo na to podlago in previdno odstranimo papir. Biskvit, s pomočjo servete, rahlo zavijemo in pustimo, da se ohladi.
5Smetano z vaniljevim sladkorjem čvrsto stepemo in primešamo oslajeno sadje. Biskvitno rolado razvijemo (previdno), namažemo s smetano in jo s pomočjo servete spet rahlo zavijemo. Lahko jo potresemo še s sladkorjem v prahu.