Sacher torta petih jajc

Znam svetuje

Sacher torta s čokolado in značilno marelično marmelado je pač prispodoba za avstrijsko glavno mesto Dunaj. Prvotno je bila ustvarjena leta 1832 v hotelu Sacher na Dunaju. Ustvaril jo je 16-letni Franz Sacher, ko je za princa Württemberškega ustvaril posebno torto. Od takrat naprej je sacher torta postala znamenita in priljubljena sladica po vsem svetu.

Sacher torto običajno postrežejo s stepeno smetano, da se uravnoteži bogatost čokolade. Po tradicionalnem receptu jo postrežejo v pravokotnih rezinah, vendar se danes pogosto najde tudi v obliki torte s tradicionalno obliko rezin.

Sestavine za sacher torto petih jajc

  • 150 g jedilne temne čokolade
  • 1 žlica vode
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 5 jajc
  • nekaj kapljic vanilje
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 300 g marelične marmelade

Čokoladni preliv

  • 175 g jedilne temne čokolade
  • 175 ml vode
  • košček masla
  • 125 g sladkorja

Postopek

1Tortni model namastimo, obložimo s peki papirjem in potrosimo z moko. Čokolado nalomimo v skledo, dodamo 1 žlico vode in skledo postavimo nad vročo vodo, na šibek ogenj.

2Sladkor in maslo penasto zmešamo. Vmešamo jajčne rumenjake, enega za drugim, nato dodamo še stopljeno čokolado in vaniljo. V mešanico vmešamo presejano moko in pecilni prašek. Beljake stepemo v zelo trd sneg in ga narahlo vmešamo v testo.

3Testo nadevamo v tortni model, z nožem pogladimo površino. Pečemo v ogreti pečici pri 150 stopinjah približno 1 uro, da lepo naraste in je čvrsta na dotik. Približno 3 minute po peki jo pustimo v modelu, nato jo zvrnemo na rešetko.

4Ko se torta ohladi, jo prerežemo na polovico in na spodnjo ploščo namažemo 1/2 marmelade. Pokrijem jo z zgornjo ploščo in premažemo z ostankom čokolade.

5Za preliv stopimo čokolado v 2 žlicah vode, dodamo maslo in mešamo, da se stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Polijemo ga po stopljeni čokoladi in mešamo, da nastane gladka zmes, zatem pa postavimo na hladno in premešamo vsake toliko. Ko se preliv dovolj zgosti, ga polijemo po torti, z nožem pa premažemo po vrhu in obodu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite