Sacher torta je vrsta čokoladne torte z nadevom iz marelične marmelade in čokoladno glazuro, ki jo je iznašel Franz Sacher. Velja za eno izmed najbolj znanih specialitet dunajske kuhinje in se uvršča na seznam avstrijskih nacionalnih jedi. Sacher torta ima tudi svoj dan, in sicer je to 5. december.
Sestavine
Biskvit
- 15 dag moke
- 15 dag masla
- 15 dag jedilne čokolade
- 10 dag sladkorja
- 6 jajc
- žlica mleka
- 1 vaniljev sladkor
- 1/2 pecilnega praška
Nadev
- marelična marmelada
Glazura
- 10 dag čokolade
- 10 dag masla
Priprava
1Nad vodno kopeljo raztopimo z žlico mleka poškropljeno nalomljeno čokolado in maslo. Rahlo vmešamo sladkor, vaniljev sladkor in na koncu rumenjake.
2Beljake stepemo, pecilni prašek vmešamo v moko.
3V čokoladno zmes izmenično rahlo vmešavamo beljake in moko. Zmes zlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač s peki papirjem tudi pokrijemo. Pečemo približno 45 minut.
4Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pekača in ohladimo. Navlažimo ga ali z vodo, ki smo jo zmešali z rumom, ali pa z mareličnim kompotom in dodatkom limoninega soka. Biskvit premažemo na debelo z marelično marmelado. Biskvit lahko tudi prerežemo (tudi dvakrat, če gre!) in ga z marmelado premažemo še od znotraj.
5Glazuro pripravimo tako, da nad vodno kopeljo (ali v mikrovalovni pečici) raztopimo čokolado in maslo. S tem prelijemo torto.
6Počakamo vsaj nekaj ur, preden postrežemo.
Nasveti
7Najbolj paše ob topli kavi in s sladko smetano.