Ta tradicionalna ribezova torta z meringo je sicer klasična, ampak brezčasna sladica, idealna, če se želite malo razvajati, saj združuje harmonijo okusov in tekstur.
Svetlo in puhasto testo je prepojeno z aromatičnim nadevom, ki ga sestavljajo stepeni beljaki, sladkor, svež ribez in fino mleta mandljeva moka. Kombinacija sladkih beljakov in kislega ribeza ustvarja ravnotežje med sladkobo in osvežujočo kislostjo, ki prinaša prijeten kontrast okusov. Mleti mandlji v nadevu dodajo rahlo oreščkasto noto in dopolnjujejo okusno paleto torte.
Ta ribezova torta s svojim sočnim nadevom in harmoničnim okusom je popolna izbira za vse ljubitelje sladic, ki iščejo nekaj svežega, sladkega in hkrati razkošnega. Kaj je lepšega, kot dočakati sezono nabiranja ribeza! V Sloveniji se začne v juniju in traja vse do julija ali avgusta. Pri nabiranju smo, seveda, pazljivi, saj so ribezove jagode zelo nežne. Kako ne bi bile, ko pa so lepo zrele in sočne!
Rdeči ribez (Ribes rubrum L.) vsebuje številne zdravilne sestavine, ki imajo koristne učinke na naše telo. Med najpomembnejšimi so:
- Vitamin C: Rdeči ribez je bogat vir vitamina C, ki je močan antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ščiti celice pred poškodbami in pripomore k absorpciji železa.
- Antocianini: Rdeči ribez vsebuje visoko koncentracijo antocianinov, ki jim rdeče barve jagode tudi dolgujejo. Antocianini imajo protivnetne lastnosti, ščitijo celice pred oksidativnim stresom in so povezani z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.
- Flavonoidi: Rdeči ribez je bogat tudi s flavonoidi, kot so kvercetin, kvercitrin in rutin. Flavonoidi so močni antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti in ščitijo celice pred poškodbami.
- Prehranske vlaknine: Rdeči ribez vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavni sistem. Vlaknine prispevajo k zdravi prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže.
- Kalij: Rdeči ribez vsebuje tudi kalij, ki je pomemben mineral za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje srca.
Ribez je resnično vsestranski grm, ki se v kulinariki in zdravilstvu uporablja na več načinov.
Kulinarika:
- Sveža uporaba: Rdeči ribez je okusna jagodičevina, ki se pogosto uživa sveža. Lahko ga dodate sadnim solatam, smutijem, jogurtom ali ga uživate kar samostojno.
- Marmelade in želeji: Rdeči ribez se pogosto uporablja za pripravo marmelad, želejev in omak. Zaradi svoje kislosti je odlična sestavina za pripravo sladkih konzerv.
- Soki: Rdeči ribez se pogosto uporablja za pripravo osvežilnih sokov. Lahko ga zmešate z drugimi sadji ali pa ga uporabite kot osnovo za koktajle.
- Sladice: Rdeči ribez je odličen dodatek k številnim sladicam, kot so torte, pite, kolači in sladoled. Njegov kiselkast okus uravnoteži sladkost drugih sestavin.
Zdravilstvo:
- Prehranska dopolnila: Rdeči ribez se uporablja v obliki prehranskih dopolnil, kot so kapsule, tablete ali prah. Ta dopolnila pogosto vsebujejo visoko koncentracijo vitamina C, antocianinov in drugih koristnih sestavin rdečega ribeza.
- Čaji: Sušeni listi rdečega ribeza se uporabljajo za pripravo zeliščnih čajev. Ti čaji imajo lahko blagodejen učinek na prebavo, imunski sistem in celotno zdravje.
- Sirupi in ekstrakti: Iz rdečega ribeza se pridobivajo sirupi in ekstrakti, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje prehladov, kašlja in vnetij. Ti pripravki vsebujejo koncentrirane koristne sestavine rdečega ribeza.
Sestavine za ribezovo torto
Testo
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1 rumenjak
- 3 žlice kisle smetane
- 75 g hladnega masla
Nadev
- 750 g ribeza
- 6 beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 200 g olupljenih, mletih mandljev
Postopek
1Moko presejmo na delovno površino, na sredi naredimo jamico. Vanjo damo sladkor, rumenjak, sol in kislo smetano, maslo pa narežemo po obodu. Zgnetemo gladko testo. Pokritega damo za 20 minut v hladilnik.
2Pečico ogrejemo na 200°C, pekač namastimo z maslom. Približno 2/3 testa razvaljamo na velikost pekača (premera 26 cm), večkrat ga prebodemo z vilicami in pečemo v srednji legi 10 minut, da se zlato-rumeno zapeče. Pustimo, da se malo ohladi.
3Ribez nežno operemo in mu odstranimo peclje. Položimo ga na papirnato brisačo, da se osuši.
4Beljake penasto stepamo, dodamo ščepec soli ter postopoma dodajamo sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo, da nastane trd sneg z svilnato sijočo površino. V sneg vmešamo še mlete mandlje. V skledi zmešamo ribez s preostalim sladkorjem.
5Temperaturo v pečici znižamo na 175°C. Iz preostalega testa oblikujemo tri centimetre visok rob, pred tem seveda obod pekača dobro premažemo z maslom.
6Na tortno dno razporedimo ribez s sladkorjem, na ribez pa namažemo stepene beljake. Površino pogladimo.
7Pečemo v srednji legi 30-35 minut. Ribezovo torto ohladimo, okrasimo s svežim ribezom in narežemo.