Puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa

Znam svetuje

Puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa je poslastica z neลพno aromo kokosa in vrtnic, ki jo prelijemo ลกe z ribezovim sirupom. O, ja. Sladica je ฤisto posebna in zelo dobra. Ima kremasto teksturo in bogat okus, ki zdruลพuje sladkost kokosa in cvetliฤno noto vrtnic ter je odliฤen kot hladna in osveลพujoฤa sladica, pa ne samo za poletne dni. Arome kokosa in vrtnic se res lepo dopolnjujejo, ฤe pa ฤez prelijemo ribezov sirup in posipamo ovsene kosmiฤe, narezane mandlje ali kokosove kosmiฤe, bomo pudingu dodali ลกe eno plast okusov in tekstur. Rdeฤi ribez prispeva k sveลพini in kislosti, medtem ko kokos doda kremo in sladkost, vrtnica pa neลพnost in cvetliฤno noto.

Kokos je pogost spremljevalec jedi iz veฤ razlogov:

  1. Okus: Kokos ima prepoznaven, sladek, kremast in rahlo oreลกฤkast okus, ki je prijeten in priljubljen. Dodaja bogatost in globino okusu jedem ter poudari druge arome in sestavine.
  2. Tekstura: Kokos prispeva k razliฤnim teksturam v jedeh. Kokosovo mleko in kokosova krema sta gosti in kremasti, kar dopolni jedi, kot so curryji, omake in sladice. Kokosovi kosmiฤi ali moka pa jedem dodajo hrustljavost ali gosto teksturo.
  3. Hranilna vrednost: Kokos vsebuje ลกtevilne hranilne snovi, kot so prehranske vlaknine, vitamini (vitamin C, vitamin E) in minerali (ลพelezo, magnezij, kalij). Kokos je tudi dober vir zdravih maลกฤob, zlasti srednjeveriลพnih trigliceridov (MCT), ki se hitro presnavljajo in predstavljajo vir hitre energije. Prehranske vlaknine pomagajo pri uravnavanju prebave, poveฤujejo obฤutek sitosti in prispevajo k uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
  4. Dopolnjevanje kultur: Kokos je pomembna sestavina v ลกtevilnih azijskih kuhinjah in tistih okoli ekvatorja. Uporaba kokosa v jedeh nam omogoฤa spoznavanje in uลพivanje v razliฤnih kulinariฤnih kulturah.
  5. Raznolikost: Kokos se lahko uporablja v ลกtevilnih jedeh, od sladic, peciv, sladoledov, smoothijev do curryjev, juh, omak in marinad. S svojo vsestranskostjo ponuja ลกirok spekter uporabe in ustvarjanje raznolikosti v okusih.

Osebna izkaznica kokosa

Kokos je sadeลพ, ki izvira iz kokosove palme (Cocos nucifera L.). Prviฤ naj bi priลกel v Evropo med raziskovalnimi ekspedicijami v 15. in 16. stoletju, ko so Portugalci raziskovali Indijski ocean in Azijo. Poleg Portugalske so tudi druge evropske pomorske sile, kot so ล panija, Nizozemska in Anglija, igrale pomembno vlogo pri ลกirjenju kokosovega sadeลพa v Evropi. Kokosovi sadeลพi so bili zanimivi zaradi svoje eksotiฤnosti, prehranske vrednosti in uporabnosti.

Sestavljen je iz veฤ delov:

  1. Kokosova lupina je trda, vlaknata in groba zunanja plast kokosa. ล ฤiti notranje dele kokosa pred zunanjimi vplivi. Lupina je sestavljena iz razliฤnih plasti, ki vsebujejo vlakna.
  2. Kokosovo meso je belo, soฤno in hrustljavo jedro kokosa, ki ga obdaja lupina. Kokosovo meso je bogato z maลกฤobami, prehranskimi vlakninami, beljakovinami, minerali ter vitaminom C, vitaminom E, vitaminom B kompleks (npr. tiamin, riboflavin, niacin) in pantotensko kislino. Med minerali so kalij, ลพelezo, magnezij, fosfor, cink in mangan. Ti minerali so kljuฤni za razliฤne funkcije v telesu, vkljuฤno z zdravjem kosti, miลกic, ลพivฤnega sistema, srca in prenosa energije v telesu.
  3. Kokosova voda je tekoฤina, ki se nahaja znotraj kokosa. Kokosova voda je bistra tekoฤina, ki ima sladkast okus. Vsebuje minerale, kot so kalij, magnezij in natrij, ter nekatere vitamine.
  4. Kokosovo olje je pridobljeno iz kokosovega mesa in bogato s srednjeveriลพnimi maลกฤobnimi kislinami, ki so lahko prebavljive in se hitro presnavljajo. Kokosovo olje je pomembna sestavina v kuhinji in se uporablja tudi v kozmetiฤnih izdelkih. Kokosovo olje ima lahko tudi protivnetne in antimikrobne lastnosti.

Vse te dele kokosa lahko uporabimo na razliฤne naฤine. Na primer, kokosovo meso se uporablja v sladicah, smoothijih, curryjih, pecivih in drugih kulinariฤnih kreacijah. Kokosova voda se uporablja kot osveลพujoฤa pijaฤa ali dodatek v smoothijih. Kokosovo olje se pogosto uporablja pri kuhanju, peki in pripravi kozmetiฤnih izdelkov.

Sestavine za puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa

  • 400 ml kokosovega mleka
  • 50 g sladkorja
  • 50 g ลกkrobnega praลกka
  • 2 ลพliฤki roลพne vode
  • 100 ml vode
  • 100 g ribezovega sirupa

Postopek

1V loncu zmeลกamo kokosovo mleko, sladkor in ลกkrobni praลกek. Dobro premeลกamo, da se sladkor in ลกkrob raztopita.

2Na srednjem ognju segrevamo meลกanico kokosovega mleka, sladkorja in ลกkrobnega praลกka, obฤasno meลกajte. Kuhamo, dokler se zmes ne zgosti ter postane gladka in kremasta. To naj traja pribliลพno 5-7 minut.

3Ko je zmes kremasta in gosta, odstranimo lonฤek s toplote. Dodamo vrtniฤno vodo in dobro premeลกamo.

4Puding prelijemo v posodice za serviranje in jih postavimo v hladilnik, da se ohladijo in strdijo.

5Medtem pripravimo preliv iz ribezovega sirupa. V majhni ponvi zmeลกamo vodo in ribezov sirup. Segrevamo na srednjem ognju, dokler tekoฤina ne postane malo gostejลกa. To traja pribliลพno 5 minut. Nato ribezov sirup odstranimo s toplote in pustimo, da se ohladi.

6Ko je puding ohlajen in strjen, ga prelijemo z ribezovim sirupom.

Naredimo diลกeฤe ลกopke posuลกenih vrtnic

V jedeh lahko uporabljamo tako sveลพe nabrane kot posuลกene cvetne liste vrtnic. ฤŒe ลพelimo vrtnice posuลกiti, je postopek ฤisto preprost. Cvetne listiฤe nabiramo v dopoldanskem ฤasu in v sonฤnem vremenu, saj noฤemo, da so ลกe polne rose. Trgamo samo cvetove, ki so se ลพe odprli. Cvet otresemo, da preลพenemo ลพuลพelke, nakar z eno roko primemo pecelj, z drugo roko neลพno stisnemo cvetne listiฤe, da se loฤijo od peclja.

Polagamo jih na pladenj, ki smo ga obloลพili s papirjem, saj noฤemo, da se med seboj prekrivajo. Suลกimo jih v suhem prostoru, nikakor pa ne na sonฤni svetlobi. Suhi bodo v nekaj dneh. Ker se razliฤne sorte vrtnic suลกijo razliฤno dolgo ฤasa, vsako sorto suลกimo loฤeno od druge.

Posuลกene listiฤe hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarcu v suhem in temnem prostoru. Zdrobimo ali stremo jih ลกele tik pred uporabo. Odliฤne bodo v ฤaju, kot diลกava za omare in predale ali diลกeฤ dodatek v kopeli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite