ฤe imate sveลพe maline in ne veste, kaj bi z njimi, specite to izvrstno pito z malinami.
Sestavine
Krhko testo
- 200 g mehke bele moke
- 150 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 vreฤka vaniljevega sladkorja
- 1/2 ลพliฤke pecilnega praลกka
- ลกฤepec soli
Nadev
- 400 g zmrznjenih malin โ lahko tudi sveลพih
- 5 ลพlic sladkorja
- 2 ลพelatini fix
- 150 g celih malin za okras
- 1 pest metinih listiฤev za okras
Postopek
1Peฤico predgrejemo na 200ยฐC. Za krhko testo velja pravilo 3-2-1, se pravi tri dele moke, dva dela masla in en del sladkorja. Vse ostale sestavine pa po okusu.
2Moko presejemo skupaj s pecilnim praลกkom. Dodamo jajce, sladkor, ลกฤepec soli, vaniljev sladkor in na listiฤe narezano maslo. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekaฤa, obloลพenega s peki papirjem, in ga z vilicami veฤkrat prebodemo. S tretjino testa pa oblikujemo 2 cm visok rob.
3Testo peฤemo v ogreti peฤici 15-20 minut, oziroma dokler ni zlato-rumeno zapeฤeno.ย Peฤenega vzamemo iz peฤice in ohladimo.
4Maline damo v posodo, dodamo sladkor in ลพlico vode ter kuhamo toliko ฤasa, da se odmrznejo in se sladkor raztopi. Kuhane maline zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom in, ฤe nas motijo peฤke, precedimo ฤez gosto cedilo. Maline ohladimo in v ohlajene primeลกamo ลพelatino fix.
5Malinov ลพele nalijemo na peฤeno, ohlajeno testo in postavimo vsaj za ลกtiri ure v hladilnik.
6Preden ponudimo, okrasimo s sveลพimi malinami in metinimi listiฤi.