Pita s špinačo in sirom je lahko slasten prigrizek ali pa glavna jed. Testo naredimo sami, ne izognimo se gorčici v prahu, saj v tej piti še kako tekne, okusen nadev iz špinače, skute in jajc pa bo prav tako hitro pripravljen.
Sestavine za pito s špinačo in sirom
Za testo
- 120 g masla
- 225 g moke
- 1/2 žličke gorčice v prahu
- 1/2 žličke mlete paprike
- velik ščep soli
- 100 g sira (cheddar)
Za nadev
- 450 g špinače
- 1 čebula
- ščepec muškatnega oreščka
- 225 g skute
- 2 jajci
- 50 g parmezana
- 150 ml smetane za stepanje
- sol
- poper
- 100 g feta sira
Postopek
1Maslo vtepemo v moko, da nastanejo drobtine. Primešamo gorčico v prahu, papriko, sol in sir. Z dodatkom hladne vode (4 žlice) ugnetemo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo v hladilnik za 30 minut.
2Špinačo in sesekljano čebulo damo v kozico in počasi segrevamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Preložimo v skledo in malo ohladimo. Primešamo vse druge sestavine za nadev, razen feta sira.
3Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini in z njim obložimo pekač za pite. Nadev naložimo na testo. Na nadev položimo še na kocke narezan feta sir, ki ga malo potisnemo v nadev.
4Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pito pečemo 40 minut. Ponudimo vročo ali hladno.