Krhko testo z mletimi orehi, krema s kostanji in sladko smetano ter temna ฤokolada za preliv so sestavine te omamne pite.
Sestavine
Testo
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- ลกฤepec soli
- 200 g mletih orehov
- 200 g mrzlega masla
- 1 jajce
Krema
- 700 g kuhanega kostanja
- 1 ลพlica sladkorja
- 4 dl sladke smetane
- 2 kremfixa
- 5 listiฤev ลพelatine
- sok ene limone
Preliv
- 100 g temne ฤokolade
- 50 g masla
Postopek
1V veฤjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, v katero damo jajce, sladkor in mlete orehe. Maslo nareลพemo na tanke listiฤe in jih razporedimo po obodu, malo posolimo in na hitro zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.
2Naredimo kremo. Najprej kostanj olupimo in dobro zmeฤkamo v pire. Lahko pustimo nekaj celih za okrasitev. Posladkamo ga z ลพlico sladkorja.
3Listiฤe ลพelatine namoฤimo v hladni vodi, pribliลพno 10 minut. Limonin sok malo segrejemo in v njem stopimo dobro oลพete listiฤe ลพelatine. Sladko smetano ฤvrsto stepemo, med stepanjem ji postopoma dodajamo kremfix. Stepeni smetani primeลกamo limonin sok s stopljeno ลพelatino, dobro premeลกamo in dodamo ลกe sladkan kostanjev pire.
4Peฤico ogrejemo na 190ยฐC, okrogel pekaฤ, premera 26 cm, obloลพimo s peki papirjem. Testo razvaljamo na velikost pekaฤa in pustimo ลกe tri centimetra visok rob. Po dnu ga veฤkrat prebodemo z vilicami in peฤemo 15-20 minut, da se lepo zlato obarva in zadiลกi. Vzamemo ga iz peฤice in ohladimo.
5Po testu enakomerno razporedimo kremo.
6ฤokoladni preliv pripravimo tako, da ฤokolado nalomimo na koลกฤke in jo nad vodno kopeljo stopimo, vmes primeลกamo ลกe maslo. S pripravljenim prelivom premaลพemo naลกo kostanjevo pito, po vrhu jo lahko okrasimo s kuhanimi celimi kostanji in, po ลพelji, tudi s stepeno sladko smetano. Kostanjevo rezino postavimo vsaj za 5 ur v hladilnik, preden jo postreลพemo.