Pita iz jogurta in hrušk se kar stopi v ustih. Najboljši je grški jogurt, hruške pa naj bodo dozorele.
Sestavine
Testo
- 300 g moke (bele ali polnozrnate)
- 200 g masla
- 100 g sladkorja (po izbiri)
- 1 jajce
Jogurtov nadev
- 300 g grškega jogurta
- 1 kisla smetana
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja
- 5 žlic pšenične moke
Hruškov nadev
- 4 hruške
- 1 žlica sladkorja
- košček masla
- cimet po okusu
Postopek
Testo
1Zmešamo moko in sladkor in dodamo na koščke narezano maslo. Z rokami dobro pretlačimo, da se koščki masla porazgubijo in nastanejo nekakšne drobtine. Vmešamo še jajce in oblikujemo testo. Eno tretjino testa damo v zamrzovalnik. Tik pred peko ga bomo naribali prek pite.
Jogurtov nadev
2Jajci penasto umešamo s sladkorjem, dodamo kislo smetano, jogurt in moko.
Hruškov nadev
3Na ponvi segrejemo maslo, dodamo na kocke narezane hruške, sladkor in cimet.
Popražimo le toliko, da se sladkor stopi in hruške zadišijo (5 minut).
Kako sestavimo pito?
4Z dvema tretjinama testa obložimo okrogel pekač. Testo naj bo tudi na obodu, približno 2 cm visoko. Prek testa prelijemo jogurtov nadev. Po jogurtovem nadevu previdno in enakomerno položimo podušene hruške brez tekočine. Prek hrušk naribamo preostalo tretjino testa. Pito pečemo 50 minut na 180°C. Vsaj polovico časa pečemo z ventilacijo. Preden jo razrežemo, naj se popolnoma ohladi.