Z eno besedo – božanska! Vsi, ki imate radi pistacije, boste vzljubili tudi to torto. Pistacijeva torta je iz aromatične lešnikovo-beljakove podlage, kakavovega biskvita in odlične pistacijeve kreme, po vrhu pa obilno posuta s praženimi lešniki in pistacijami. Da bo torta res taka, kot mora biti, uporabimo kvaliteten pistacijev namaz (vsaj 50% pistacij).
Sestavine za pistacijevo torto
Lešnikova podlaga (dacquoise)
- 30 g mletih praženih lešnikov
- 10 g moke ali škroba
- 1 beljak (velikostni razred M)
- 40 g kristalnega sladkorja
Kakavov biskvit
- 1 jajce (velikostni razred M)
- 40 g kristalnega sladkorja
- 30 g gladke moke
- 10 g kakava v prahu
Vlaženje biskvita
- 30 ml mleka
- 10 g instant kakava
- rum ali liker po želji
Pistacijeva krema
- 300 g sladke smetane za stepanje
- 250 g sira mascarpone
- 60 g kvalitetnega pistacijevega namaza (min 50%)
- 1 žlička vaniljeve paste (ali arome)
- 80 g sladkorja v prahu
- 20 ml mleka
- 4 lističi želatine
- zeleno jedilno barvilo v gelu ali pasti po želji
- nasekljane pistacije in praženi lešniki za posip
Postopek
Lešnikova podlaga (dacquoise)
1Pečico segrejemo na 175 °C. Sestavine ustrezajo pekaču, premera 20 cm.
2Beljak s sladkorjem stepemo v čvrst in svetleč sneg.
3Mlete lešnike zmešamo z moko in jih z lopatko nežno vmešamo v beljakov sneg.
4Na list papirja za peko zarišemo krog, premera 20 cm, in list obrnemo.
5V začrtan krog enakomerno namažemo beljakovo maso in pečemo približno 12 minut.
6Pečeno lešnikovo podlago vzamemo iz pečice in ohladimo na mreži.
7Ko je ohlajena, previdno odlepimo papir za peko, jo damo na podstavek in namestimo obroč.
Kakavov biskvit
1Temperaturo pečice zvišamo na 180 °C.
2Jajce s sladkorjem na najvišji temperaturi stepamo 10 minut.
3Na jajčno maso presejemo moko, ki smo jo zmešali s kakavom, in nežno vmešamo z lopatko.
4Maso razporedimo po pekaču, premera 16-18 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 10 minut.
5Pečen biskvit po nekaj minutah vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.
Vlaženje biskvita
1Mleko segrejemo in mu primešamo instant kakav.
2Poljubno dodamo rum ali liker in ohladimo.
Pistacijeva krema
1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.
2Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
3Sir mascarpone gladko razmešamo.
4Dodamo mu pistacijev namaz, vaniljevo pasto, sladkor v prahu in barvilo ter z ročnim mešalnikom premešamo, da se sestavine povežejo.
5Mleko segrejemo in v njem stopimo ožete lističe želatine. Prilijemo ga h kremi in z ročnim dobro premešamo.
6Kremi v dveh korakih z lopatko primešamo še stepeno smetano.
Sestavljanje torte
1Lešnikovo podlago premažemo s slabo polovico kreme in površino poravnamo.
2Na sredino položimo kakavov biskvit in ga navlažimo.
3Premažemo z ostalo kremo tako, da najprej zapolnimo rob okoli biskvita.
4Površino poravnamo in obilno posipamo z mešanico pistacij in lešnikov.
5Torto ohlajamo vsaj 6 ur.