V originalu panna cotta ali panakota s karamelnim prelivom, kar bi v prevodu pomenilo kuhana smetana, je priljubljena sladica, za katero potrebujemo malo ฤasa in sestavin.
Sestavine za panakota s karamelnim prelivom
Panakota
- 500 ml sladke smetane
- 2 vaniljeva sladkorja ali 2 ลพliฤki vaniljevega ekstrakta
- 40 g sladkorja
- 3 listiฤi ลพelatine
Karamelni preliv
- 100 g sladkorja
- 200 ml sladke smetane
- 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
- 80 g masla
- veฤji ลกฤepec soli
Postopek
1Listiฤe ลพelatine namoฤimo v hladno vodo za 10 minut. Sladko smetano z obema sladkorjema na zmerni temperaturi segrejemo do vretja, nato ugasnemo in odstavimo. Listiฤe ลพelatine z roko oลพamemo in jih vmeลกamo v vroฤo smetano, da se stopijo. Nalijemo v poljubne skodelice, poฤakamo da se nekoliko ohladijo, nato pa jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, da se panakota strdi.
2Karamelni preliv pripravimo tako, da v ponev stresemo oba sladkorja in ju postimo, da se stopita in spremenita barvo v karamelno. Sladkorja med topljenjem ne meลกamo. Smetano segrejemo do pribliลพno 80ยฐC, pazimo, da nam ne zavre. Smetano dodamo k karameliziranemu sladkorju in premeลกamo, da se poveลพe. Na zmernem ognju med konstantnim meลกanjem, kuhamo ลกe toliko ฤasa, da se karamelni preliv nekoliko zgosti. Karamelo prelijemo v steklen kozarฤek in ji vmeลกamo maslo ter sol.
3Panacoto lahko postreลพemo v skodelicah, ali jo zvrnemo na kroลพnik in prelijemo z ohlajenim karamelnim prelivom.
Nasvet
Preden panakoto nalijemo v posodice, jih splaknemo z mrzlo vodo, pred serviranjem pa jih za nekaj sekund potopimo v vroฤo vodo, tako nam bo panacota lepo padla iz modelฤka. Lahko pa uporabimo tudi silikonske modelฤke, ki jih premaลพemo s stopljenim maslo.
Karamelni preliv, ki nam je ostal, zapremo v steklen kozarฤek in hranimo v hladilniku do 2 tedna.