V originalu panna cotta ali panakota s karamelnim prelivom, kar bi v prevodu pomenilo kuhana smetana, je priljubljena sladica, za katero potrebujemo malo časa in sestavin.
Sestavine za panakota s karamelnim prelivom
Panakota
- 500 ml sladke smetane
- 2 vaniljeva sladkorja ali 2 žlički vaniljevega ekstrakta
- 40 g sladkorja
- 3 lističi želatine
Karamelni preliv
- 100 g sladkorja
- 200 ml sladke smetane
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 80 g masla
- večji ščepec soli
Postopek
1Lističe želatine namočimo v hladno vodo za 10 minut. Sladko smetano z obema sladkorjema na zmerni temperaturi segrejemo do vretja, nato ugasnemo in odstavimo. Lističe želatine z roko ožamemo in jih vmešamo v vročo smetano, da se stopijo. Nalijemo v poljubne skodelice, počakamo da se nekoliko ohladijo, nato pa jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, da se panakota strdi.
2Karamelni preliv pripravimo tako, da v ponev stresemo oba sladkorja in ju postimo, da se stopita in spremenita barvo v karamelno. Sladkorja med topljenjem ne mešamo. Smetano segrejemo do približno 80°C, pazimo, da nam ne zavre. Smetano dodamo k karameliziranemu sladkorju in premešamo, da se poveže. Na zmernem ognju med konstantnim mešanjem, kuhamo še toliko časa, da se karamelni preliv nekoliko zgosti. Karamelo prelijemo v steklen kozarček in ji vmešamo maslo ter sol.
3Panacoto lahko postrežemo v skodelicah, ali jo zvrnemo na krožnik in prelijemo z ohlajenim karamelnim prelivom.
Nasvet
Preden panakoto nalijemo v posodice, jih splaknemo z mrzlo vodo, pred serviranjem pa jih za nekaj sekund potopimo v vročo vodo, tako nam bo panacota lepo padla iz modelčka. Lahko pa uporabimo tudi silikonske modelčke, ki jih premažemo s stopljenim maslo.
Karamelni preliv, ki nam je ostal, zapremo v steklen kozarček in hranimo v hladilniku do 2 tedna.