Panakota s karamelnim prelivom

Znam svetuje

V originalu panna cotta ali panakota s karamelnim prelivom, kar bi v prevodu pomenilo kuhana smetana, je priljubljena sladica, za katero potrebujemo malo časa in sestavin.

Sestavine za panakota s karamelnim prelivom

Panakota

  • 500 ml sladke smetane
  • 2 vaniljeva sladkorja ali 2 žlički vaniljevega ekstrakta
  • 40 g sladkorja
  • 3 lističi želatine

Karamelni preliv

  • 100 g sladkorja
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 80 g masla
  • večji ščepec soli

Postopek

1Lističe želatine namočimo v hladno vodo za 10 minut. Sladko smetano z obema sladkorjema na zmerni temperaturi segrejemo do vretja, nato ugasnemo in odstavimo. Lističe želatine z roko ožamemo in jih vmešamo v vročo smetano, da se stopijo. Nalijemo v poljubne skodelice, počakamo da se nekoliko ohladijo, nato pa jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, da se panakota strdi.

2Karamelni preliv pripravimo tako, da v ponev stresemo oba sladkorja in ju postimo, da se stopita in spremenita barvo v karamelno. Sladkorja med topljenjem ne mešamo. Smetano segrejemo do približno 80°C, pazimo, da nam ne zavre. Smetano dodamo k karameliziranemu sladkorju in premešamo, da se poveže. Na zmernem ognju med konstantnim mešanjem, kuhamo še toliko časa, da se karamelni preliv nekoliko zgosti. Karamelo prelijemo v steklen kozarček in ji vmešamo maslo ter sol.

3Panacoto lahko postrežemo v skodelicah, ali jo zvrnemo na krožnik in prelijemo z ohlajenim karamelnim prelivom.

Nasvet

Preden panakoto nalijemo v posodice, jih splaknemo z mrzlo vodo, pred serviranjem pa jih za nekaj sekund potopimo v vročo vodo, tako nam bo panacota lepo padla iz modelčka. Lahko pa uporabimo tudi silikonske modelčke, ki jih premažemo s stopljenim maslo.

Karamelni preliv, ki nam je ostal, zapremo v steklen kozarček in hranimo v hladilniku do 2 tedna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite