Z orehovimi polžki skoraj ne morete zgrešiti, pa naj bodo decembersko darilo ali zgolj sladka vsakodnevna tolažba.
Sestavine
Testo
- 250 g mehke bele moke
- 10 g kvasa
- 30 g sladkorja
- 1 lupinica neškropljene limone
- 1,5 dl mleka
- 1/2 žličke soli
- 2 rumenjaka
- 120 g masla
Nadev
- 300 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
- 100 ml smetane
- sneg iz enega beljaka
- 1 žlica medu
- 2 žlici ruma
- 1/2 žličke cimeta
- 1 limonina lupinica
- beljak za premaz in sladkorna sipa za posip
Postopek
1Na delovno površino presejemo moko, po obodu posolimo, na sredini naredimo jamico, vanjo nalijemo pol decilitra mleka, žličko sladkorja, nadrobimo kvas. Primešamo malo moke z roba in pustimo vzhajati, da se naredi kvasec.
2V posodo damo preostalo mleko, maslo in sladkor, damo na ogenj in mešamo, da se sladkor stopi. Ko se mleko ohladi, vanj umešamo rumenjake, limonino lupinico, lahko tudi žlico ruma. Zmes ob stalnem mešanju prilivamo k moki in zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati.
3Medtem pripravimo nadev. Orehe prelijemo z vročo smetano, dodamo sladkor, med, rum, cimet in limonino lupinico. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, da bo lažje, dodamo ščepec soli in žličko mrzle vode. Beljake nežno umešamo v orehovo maso.
4Vzhajano testo na rahlo pomokanem prtu razvaljamo na približno 3 mm debelo. Nanj namažemo nadev in testo s pomočjo prta čim bolj tesno zvijemo. Zavitek zrežemo na 1-2 cm velike kolutke, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med njimi pustite dovolj prostora, ker bodo še vzhajali.
5Pečico predgrejemo na 50 stopinj in vanjo potisnemo pladenj s polžki, pustimo vzhajati 30 minut, nato povišamo temperaturo v pečici na 180°C in polžke pečemo 35 minut, da postanejo zlato rumeni. Še tople posujemo s sladkorjem v prahu.