Za tiste, ki si želite okusiti sladki preobrat klasične sladice, predstavljamo obrnjeno ananasovo pito – izjemno sočno in osvežujoče pecivo, ki bo osvojilo vaše brbončice že pri prvem grižljaju.
Ta različica slavne tarte Tatin vključuje sočne rezine ananasa, ki se zlato karamelizirajo in ustvarijo sladko harmonijo s sočnim testom. Spremenite svoje kulinarično doživetje s to eksotično različico, ki bo zagotovo postala zvezda vaše sladkarije.
Sestavine za obrnjeno ananasovo pito
Testo
- 250 g mehke bele moke
- 200 g sladkorja
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 60 g masla
- 1 vrečka pecilnega praška
- ščepec soli
Karamel
- 140 g sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 5 žlic vode – približno
- 40 g masla
- 8 rezin ananasa
- 8 glaziranih češenj ali višenj – lahko spustimo
Postopek
1V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in stepamo z električnim mešalnikom tako dolgo, dokler ne dobimo mehke kreme.
2Dodamo zmehčano in na koščke narezano maslo in premešamo. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo dodamo jajčni kremi, dodamo še majhen ščepec soli. Prilijemo še mleko in zmešamo v enotno testo.
3Pripravimo karamelno omako. V kozico stresemo sladkor in zalijemo s toliko vode, da sladkor pokrije. Pri nizki temperaturi, brez mešanja, kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi in sirup spremeni barvo v jantarno barvo karamela. Odstavimo z ognja in vmešamo maslo in limonin sok.
4Okrogel pekač, premera 22 cm, obložimo s peki papirjem, pečico segrejemo na 180°C.
5Na peki papir nalijemo karamelno omako, čez položimo rezine ananasa, lahko tudi iz konzerve. Če imamo glazirane češnje, na sredino vsakega koščka ananasa položimo še češnjo. Rezin mora biti toliko, da prekrijejo dno pekača.
6Čez nalijemo testo in pečemo 40 minut.
7Ko je pita pečena (preverimo z zobotrebcem), jo vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču 10 minut, da se nekoliko ohladi. Pokrijemo s krožnikom in obrnemo na glavo. Previdno odstranimo pekač, sladico še malo ohladimo in postrežemo.