Masleni rogljički z marmelado združujejo hrustljavost, mehkobo in sladkost v vsakem grižljaju. Ta klasična sladica, obdana z vonjem sveže pečenega peciva in okusom aromatične marmelade, je pravo doživetje, ki očara vse ljubitelje sladkih užitkov.
Rogljički so sestavni del bogate evropske pekovske tradicije, ki sega stoletja nazaj. Njihova priljubljenost se je s časom razširila po celem svetu, spreminjajoč se in prilagajajoč lokalnim okusom. Masleni rogljički so posebna različica, ki je s svojo nežno teksturo in bogatim okusom hitro postala priljubljena širom sveta.
Ena izmed čarobnosti maslenih rogljičkov je v njihovi vsestranskosti. Lahko jih postrežete za zajtrk ob skodelici kave ali čaja, kot prigrizek med dnevnimi obroki ali pa kot sladico ob posebnih priložnostih. Dodatek marmelade ne le obogati okus, temveč prinaša tudi sočnost in svežino.
Ta recept za maslene rogljičke z marmelado lahko izboljšate in popestrite na več načinov.
V testo vmešajte sesekljane mandlje ali orehe za dodaten hrustljav okus. Dodajte kapljico rumove arome alo ščepec mletega ingverja v testo.
Poleg marmelade dodajte sveže narezano sadje, kot so jagode, maline ali marelice. Če uporabljate jabolčno marmelado, pa še žličko mletega cimeta.
Dodajte drobno sesekljan svež metin list ali rožmarin v testo za bolj nenavaden okus. Skratka ta recept nam dopušča, da se poigramo z okusi in ga prilagodimo našim željam.
Sestavine za maslene rogljičke z marmelado
- 500 g mehke bele moke
- 200 ml mlačnega mleka
- 100 g masla
- 1/2 neškropljene limone – sok in lupinica
- 1 kavna žlička soli
- 60 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 3 rumenjaki
- 3 g kvasa
- 50 ml stopljenega masla za premaz
- 1 lonček marmelade
Postopek
1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 2 decilitra mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.
2V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še limonino lupinico in limonin sok in še malo premešamo.
3Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo mleko.
4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino.
5Vzhajano testo stresemo na pomokano površino, kjer ga na hitro pregnetemo. Oblikujemo ga v debelejši valj in razrežemo na tri približno enako velike dele.
6Vzamemo en del in ga na pomokani površini razvaljamo v tanjši krog, ki ga razrežemo na osem enako velikih trikotnikov. Na širši del položimo žličko marmelade, nato pa trikotnike od širšega proti ožjemu delu zvijemo v rogljičke.
7Pekač obložimo s peki papirjem in nanj v primerni razdalji zložimo pripravljene rogljičke. Vsakega premažemo s stopljenim maslom in pustimo vzhajati še 15 minut.
8Pečico segrejemo na 200°C in rogljičke spečemo do zlato rumene barve, to traja približno 20 minut.
9Pečene malo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.