Mafini so idealna izbira za sladko razvajanje ob kavi ali čaju. Preizkusite recept in uživajte v popolni kombinaciji okusa in teksture!
Sestavine za mafine s hrustljavim posipom
Suhe sestavine
- 250 g moke
- 150 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- sol
Mokre sestavine
- 2 jajci
- 100 ml mleka
- 100 ml olja (ali stopljenega masla)
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Dodatki (po želji)
- 100 g nasekljane čokolade ali suhega sadja (rozine, brusnice)
- 50 g mletih orehov ali lešnikov
Posip (hrustljavi preliv)
- 50 g moke
- 30 g hladnega masla
- 30 g sladkorja
Dekoracija
- Sladkor v prahu za posip
Postopek
1V skledi zmešajte moko in sladkor. Dodajte hladno maslo, narezano na kocke, ter s prsti oblikujte drobljivo zmes. Postavite na stran.
2V eni skledi zmešajte suhe sestavine (moka, sladkor, pecilni prašek, sol). V drugi skledi stepite mokre sestavine (jajca, mleko, olje in vaniljo). Postopoma združite mokre in suhe sestavine. Mešajte nežno, da masa ostane rahlo grudasta. Po želji primešajte dodatke, kot so čokolada, suho sadje ali oreščki.
3Pripravite pekač za mafine in vanj postavite papirnate modelčke. V vsak modelček vlijte maso, da jih napolnite do dveh tretjin. Mafine posujte s hrustljavim prelivom.
4Pečico segrejte na 180 °C. Mafine pecite 20–25 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. Z zobotrebcem preverite, če so pečeni – zobotrebec mora ostati suh.
5Mafine ohladite na rešetki.