Limonin kolač z jogurtom

Znam svetuje

Domač limonin kolač z jogurtom je odlična poslastica za dobrodošlico pomladi. Okus limone kar zažari v  tem receptu. Temu bogatemu maslenemu kolaču je kar trikrat dodana limona – najprej v samo pecivo, nato v limonin sirup in na koncu v limonino glazuro. 

Jogurt kot ključna sestavina prinaša vlažnost in mehkobo, medtem ko limona s svojo svežino oživi vsak grižljaj. Skozi čas so podobna peciva postala nepogrešljiv del raznolike palete slaščic, ki jih s ponosom delimo v krogu družine in prijateljev.

Sestavine za limonin kolač z jogurtom

Testo

  • 250 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 240 ml jogurta (grški jogurt za kremasto teksturo)
  • 200 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 3 jajca
  • lupinica 2 neškropljenih limon
  • 60 ml limoninega soka

Limonin sirup

  • 100 g sladkorja
  • 60 ml  svežega limoninega soka
  • 2 žlici vode

Limonina glazura

  • 170 g sladkorja v prahu
  • 50 ml limoninega soka

Postopek

1Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pripravimo pekač velikosti 25 x 15 cm  in ga obložimo s peki papirjem.

2V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.

3V drugi skledi z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, dokler ne dobimo puhaste zmesi.  

4Drugega za drugim, med stalnim mešanjem,  dodajamo jajca, dobro premešamo, da se povežejo v homogeno zmes. Dodamo še jogurt, sladkor, lupinico limone in limonin sok.

5Postopoma dodajamo suhe sestavine v mokre, pri tem pa nežno mešamo, da dobimo homogeno testo.

6Testo vlijemo v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelimo.

7Pečemo v segreti pečici približno 40-45 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ni čist.

8Med peko naredimo limonin sirup. V manjšem lončku zmešamo sladkor, limonin sok in vodo in na zmerni temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo dokler se sladkor ne raztopi in je sirup videti prozoren. Pečenemu pecivu, še v pekaču, z leseno paličico naredimo več luknjic in polijemo s toplim limoninim sirupom. Pustimo v pekaču, da se kolač ohladi in prepoji z limoninim sirupom.

9Medtem pripravimo limonino glazuro tako, da sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom, da dobimo gosto, gladko zmes. Če je pregosta, dodamo še malo limoninega   soka, če le preredko, pa sladkorja v prahu. Glazuro pokapljamo po kolaču in pustimo, da se strdi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite