Domač limonin kolač z jogurtom je odlična poslastica za dobrodošlico pomladi. Okus limone kar zažari v tem receptu. Temu bogatemu maslenemu kolaču je kar trikrat dodana limona – najprej v samo pecivo, nato v limonin sirup in na koncu v limonino glazuro.
Jogurt kot ključna sestavina prinaša vlažnost in mehkobo, medtem ko limona s svojo svežino oživi vsak grižljaj. Skozi čas so podobna peciva postala nepogrešljiv del raznolike palete slaščic, ki jih s ponosom delimo v krogu družine in prijateljev.
Sestavine za limonin kolač z jogurtom
Testo
- 250 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 240 ml jogurta (grški jogurt za kremasto teksturo)
- 200 g sladkorja
- 150 g masla
- 3 jajca
- lupinica 2 neškropljenih limon
- 60 ml limoninega soka
Limonin sirup
- 100 g sladkorja
- 60 ml svežega limoninega soka
- 2 žlici vode
Limonina glazura
- 170 g sladkorja v prahu
- 50 ml limoninega soka
Postopek
1Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pripravimo pekač velikosti 25 x 15 cm in ga obložimo s peki papirjem.
2V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.
3V drugi skledi z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, dokler ne dobimo puhaste zmesi.
4Drugega za drugim, med stalnim mešanjem, dodajamo jajca, dobro premešamo, da se povežejo v homogeno zmes. Dodamo še jogurt, sladkor, lupinico limone in limonin sok.
5Postopoma dodajamo suhe sestavine v mokre, pri tem pa nežno mešamo, da dobimo homogeno testo.
6Testo vlijemo v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelimo.
7Pečemo v segreti pečici približno 40-45 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ni čist.
8Med peko naredimo limonin sirup. V manjšem lončku zmešamo sladkor, limonin sok in vodo in na zmerni temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo dokler se sladkor ne raztopi in je sirup videti prozoren. Pečenemu pecivu, še v pekaču, z leseno paličico naredimo več luknjic in polijemo s toplim limoninim sirupom. Pustimo v pekaču, da se kolač ohladi in prepoji z limoninim sirupom.
9Medtem pripravimo limonino glazuro tako, da sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom, da dobimo gosto, gladko zmes. Če je pregosta, dodamo še malo limoninega soka, če le preredko, pa sladkorja v prahu. Glazuro pokapljamo po kolaču in pustimo, da se strdi.