Kobariški štrukelj je štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanj »podpiše« z odtisom prsta v sredino štruklja.
Ljudje ob Soči smo znali in hoteli dobro jesti. Izročilo prehaja iz roda v rod, tako v pisni kakor ustni obliki. Danes že slovite kobariške štruklje, katerim kobariški mojstri kulinarike posvečajo pravi festival, zna pripraviti skoraj vsaka gospodinja. Pa pozor: zgodovinska tradicija nikoli ni ista absolutna – ni ga torej štruklja, ki bi lahko bil enak drugemu. Včasih je bil štrukelj pričakljen predvsem pred poletno košnjo, danes pa je »glavna zvezda« na jedilniku sladka sladica. Značilna jed, nasitna in domača, po kateri posegajo z nostalgijo domačini, pa tudi turisti. Zato jo z veseljem in ponosom ponudimo ali postrežemo tudi pri nas.
Sestavine za kobariški štrukelj
Testo
- moka tip 500,
- ščepec soli
- voda
- malo olja
Nadev
- orehi
- mleko
- drobtine
- sladkor
- kakav
- rozine
Preliv
- maslo
- drobtine
- mleti sladkor za posip
Postopek
1Rozine namočimo v rumu. Mleko zavremo in poparimo z njim orehe. Dodamo na maslu prepražene drobtine, sladkor, kakav, naribano limonino lupinico, in na koncu namočene rozine. Vse skupaj dobro premešamo in oblikujemo svaljke.
2Na moko zlijemo vrelo vodo (poparimo), solimo, dodamo malo olja in pregnetemo v testo.
Iz testa oblikujemo majhne oblate v katere položimo nadev (svaljke). Robove tesno stisnemo in jih oblikujemo v štrukelj.
3Štruklje skuhamo v delno slani vodi dokler ne priplavajo na površje.
4Kuhane zabelimo s prepraženimi drobtinami in posujemo z sladkorjem v prahu.